Producatorii de porumb europeni s-au saturat de «gigantii» din America de Sud

Producatorii de porumb europeni s-au saturat de «gigantii» din America de Sud

 

porumbCu o noua runda de discutii incepute pe 21 februarie in Asuncion, intre reprezentantii UE și Mercosur, Confederatia Europeana a Producatorilor de Porumb (CEPM) iși reafirma opozitia fata de acordarea oricarei concesii privind porumbul, porumbul dulce și etanolul gigantilor din America de Sud. Deja amenintata de o concurenta exacerbata pe piata UE, durabilitatea productiei europene de porumb este in joc, se arata intr-un comunicat emis de APPR. La reuniunea Consiliului CEPM din 20 februarie, producatorii de porumb din UE au subliniat dificultatile intalnite de producatorii europeni de porumb, cu colapsul preturilor din ultimele cateva luni, urmand concurenta sporita intre cei mai importanti jucatori pe piata mondiala și o paritate a euro fata de dolar care este penalizatoare pentru produsele din Europa.

Aceasta se traduce in importurile masive de porumb in UE, in valoare de 14 milioane tone pentru cultura din 2017/2018, conform celor mai recente cifre DG AGRI, in ciuda punerii in aplicare a unei taxe vamale (in prezent 5,61 €/t) privind porumbul care intra in UE. In timp ce ponderea porumbului brazilian pe piata europeana a scazut in ultimii ani, gigantul din America de Sud este din nou in forta, cu aproape 5 milioane Mt exportate in Europa din 1 Iulie 2017.

Citeste si Productie record de porumb: 14,5 milioane de tone in 2017, cu 45% mai mult fata de 2016

«Fie prin ironia sortii, fie doar prin coincidenta, Comisia Europeana este pe cale sa faca un alt cadou producatorilor Mercosur, sub forma unei noi cote fara taxe vamale pentru porumb! Inutil sa ne reamintim ca Brazilia și Argentina beneficiaza deja de avantaje competitive incontestabile, cum ar fi accesul la tehnologii care sunt interzise folosirii de catre producatorii europeni – OMG-uri, atrazin, neonicotinoide … acestea fiind doar cateva exemple de distorsiuni semnificative pe care CEPM nu le poate accepta! Daca producatorii europeni nu pot utiliza aceste tehnologii, porumbul importat ar trebui sa faca obiectul acelorași reguli! », se arata in comunicatul APPR.

UE are nevoie urgenta sa-și dea seama cat de periculoase sunt aceste negocieri comerciale pentru sustenabilitatea unui sector de porumb care vizeaza satisfacerea cerintelor cetatenilor europeni. In plus, CEPM așteapta raspunsuri la modul in care porumbul european iși poate recaștiga competitivitatea pentru a permite UE sa realizeze auto-eficienta porumbului.

Urmatoarea reforma a PAC va fi, prin urmare, o oportunitate istorica care trebuie pusa in practica; CEPM este pregatit sa colaboreze cu toate partile interesate pe aceasta tema in interesul producatorilor europeni.

ASOCIATIA PRODUCATORILOR DE PORUMB DIN ROMANIA (APPR) sustine direct demersul CEPM si va transmite cu ocazia urmatoarelor grupuri de Dialog Civil de la Bruxelles pozitia fermierilor din Romania (urmatoarea intalnire a GDC Plati Directe-Inverzire: 9 martie, Bruxelles).

APPR este unica organizatie profesionala care a reprezentat direct Romania in Grupul de Dialog Civil pentru Plati Directe si Inverzire al Comisiei Europene la Bruxelles incepand cu anul 2015. Speram ca si alte organizatii profesionale vor fi prezente in aceste grupuri de lucru incepand cu 2018, pentru ca pozitia fermierilor din Romania sa fie una consistenta si cu efecte pe termen lung asupra agriculturii locale, sustin reprezentantii APPR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *