Producatorii de mere din Voinesti asteapta o productie foarte buna, in acest an. Unii vorbesc si de 50-60 to/ha

Producatorii de mere din Voinesti asteapta o productie foarte buna, in acest an. Unii vorbesc si de 50-60 to/ha

 

MERELEProducatorii de mere din Voinesti sunt optimisti cu privire la recolta din acest an, mai trebuie doar ca si vremea sa tina cu ei si sa nu vreo grindina care sa deprecieze merele. 2018 ar putea sa fie un an foarte bun sau cel putin unul din cei mai buni din ultimii ani, dupa cum spune Ion Oprea, un cunoscut pomicultor din zona. Cat despre productii, estimarile merg de la 25 de tone in livezile vechi ingrijite, pana la 50-60 tone in plantatiile superintensive, dupa cum ne-au declarat pomicultorii din bazinul Voinesti, unde in prezent exista circa 3.000 de hectare de pomi fructiferi. Pe de o parte, sunt plantatii vechi, unele au chiar si 80 de ani, dar care produc foarte bine in urma taierilor de rodire, iar pe de alta, au aparut si livezi noi, in ultimii ani, inclusiv in sistem superintensiv.

Din pacate, exista si livezi abandonate, care constituite un focar de infectie cu tot felul de boli pentru loturile din apropiere, spune Ion Oprea.

“La o productie de 20-25 de tone, in cazul livezilor vechi ingrijite, daca vinzi 60% la piata, iti scoti costurile. Daca nu reusesti insa sa dai decat 20% la piata, iar restul la industrie, nu ai cum sa acoperi cheltuielile’’, sustine Oprea.

Citeste si Producator fructe: Am distrus 4 ha de zmeura pentru ca nu am avut cu cine sa le muncesc

Ca sa nu mai vorbim de faptul ca in anii cu productie mare, producatorii ajung sa dea kilogramul de mere la industrializare chiar si cu 25 de bani…

Livezile superintensive, o investitie recuperata in 5-6 ani

In bazinul Voinesti, in ultima vreme au inceput sa apara si livezi superintensive de meri, de pe care se poate obtine o productie de pana la 60 tone de mere la hectar. O astfel de investitie presupune insa un efort financiar destul de mare, circa 40.000 euro/ha, fara sa punem la socoteala plasa antigrindina, investitia fiind amortizata in 5-6 ani, dupa cum ne-a declarat Dan Ionescu, proprietarul unei astfel de livezi care se intinde pe circa 5 ha.

Citeste si “Legume de sera si solarii in Romania”

El este membru al unei cooperative care reuneste 10 pomicultori si care are contracte incheiate cu o retea internationala de retail, unde este livrata productia. Ionescu este multumit de relatia cu magazinele, ba chiar recunoaste ca si pretul, in general, este mai bun decat ceea ce se practica in piata.

‘’Este mai bine. Acum doi ani, de exemplu, cand toata lumea vindea merele in zona cu 50-60 bani/kg, noi am primit 1,2 lei/kg, in functie de calitate. Este o relatie corecta’’, a mai precizat Ionescu.

Din pacate, nu toata lumea reuseste sa intre in hypermarketuri. Cei mai multi producatori vand merele la piata sau direct de la poarta, motiv pentru care si pretul este mic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *