Producator de fructe: Supermarketurile aduc marfa second hand din Grecia si Spania si o pun la promotii in Romania

Producator de fructe: Supermarketurile aduc marfa second hand din Grecia si Spania si o pun la promotii in Romania

 

barbuIn Romania, relatia dintre retaileri si producatorii locali este destul de tensionata in utima vreme, in special dupa adoptarea de catre Parlament a noii Legi a Supermarketurilor. Furnizorii romani recunosc ca aceste retele de vanzare sunt necesare, insa resping politica lor agresiva de impunere a unor preturi care nu le acopera nici macar costurile de productie. Comerciantii isi permit, insa, acest lucru deoarece aduc marfa din import la preturi ‘’ridicol de mici’’, dupa cum sustin producatorii locali. “Eu am avut in acest an pierderi de peste 90% la cires si cais, iar ca sa recoltez fructele si sa le duc in depozit ajung la costuri de 4 lei/kg. Cum sa dau la supermarket ciresele cu 3 lei/kg? Supermarketurile iau marfa second hand din Grecia si Spania, tot ce este refuzat pe piata europeana, o aduc in Romania si spun ca au promotii. Ei iau tot ce este refuzat de o piata sanatoasa. Noi cu cine concuram?”, se intreaba Vali Barbu, administratorul plantatiei pomicole detinute de Comly Insuratei in judetul Braila, in fata ziaristilor invitati de distribuitorul de inputuri Naturevo la mai multe ferme din tara.

El spune ca in conditiile in care este vorba de o marfa perisabila, iar multi producatori nu sunt informati cu privire la nivelul preturilor pe piata, in lipsa unei Burse de fructe si legume, negocierea se face cu fiecare producator in parte, iar pretul obtinut depinde de la caz la caz in functie de abilitatile de negociator ale celor care furnizeaza marfa.

“Esti fortat sa vinzi retailerilor, eu n-am nimic cu ei, aceste retele sunt necesare, foarte bine. Este un comert civilizat, dar ei deja iti impun pretul De ce? Daca ar exista o bursa cum este in fiecare zi la piata de legume si fructe in Franta, unde pretul apare pe monitoare, producatorul ar avea informatii si ar sti ce pret sa ceara. La noi, producatorul se intreaba ce sa faca cu productia? Este marfa perisabila, are o viata scurta, trebuie sa o vanda”, declara Vali Barbu.

In ceea ce-l priveste, recunoaste ca el se informeaza la bursele din afara cu privire la evolutia preturilor, are oameni care urmaresc zilnic bursa de la Rotterdam sau pe cea din Spania, pentru ca altfel n-ar putea sa reziste pe piata vestica, unde exporta pana la 80% din productie la preturi cu mult mai mari fata de cele oferite de retailerii din Romania.

Referitor la Legea 321a supermarketurilor, Vali Barbu spune ca aceasta este buna, numai sa nu fie ‘’atacata’’. In opinia lui, cele mai mari probleme cu care se confrunta producatorii locali tin de lipsa unei burse de legume si fructe, dar si a asigurarilor la inghet, fenomen care produce pagube insemnate aproape in fiecare an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *