Practicile comerciale neloiale, in atentia oficialilor de la Bruxelles. Romania, absenta de la discutii…

Practicile comerciale neloiale, in atentia oficialilor de la Bruxelles. Romania, absenta de la discutii…

 

COMISIA EGrupul de Dialog Civil PAC si grupul de experti pentru probleme orizontale PAC s-au reunit, in data de 11 septembrie, la invitatia Comisiei Europene la Bruxelles pentru a dezbate solutii pentru cresterea transparentei de-a lungul lanturilor de aprovizionare alimentara. Este a doua intalnire cu aceasta tematica, dupa atelierul de lucru la nivel de experti de la Sevilla din luna mai, organizat de DG Agri si Joint Research Center, scopul ei fiind sa deschida dialogul cu statele membre si partile interesate cu privire la modalitatile concrete de imbunatatire a functionarii lanturilor alimentare sectoriale, evaluand punctele tari si slabe cu care pietele se confrunta la ora actuala, mai ales din perspectiva transparentei, potrivit unui comunicat al Asociatiei Producatorilor de Porumb din Romania (APPR).

CITESTE SI Productie de grau de peste 10 milioane de tone, in acest an

Comisia Europeana doreste sa introduca modificari legislative de-a lungul filierelor produselor agro-alimentare, cu scopul imbunatatirii conditiilor de piata inclusiv prin eliminarea practicilor comerciale neloiale. In acest sens, o propunere de directiva este in prezent in procesul de adoptare prin codecizie. Pe de alta parte, autoritatile de la Bruxelles au in vedere sa incurajeze cooperarea dintre producatorii agricoli (abordata si in Regulamentul Omnibus din decembrie 2017).

Suprafetele cu cereale, in scadere

In ceea ce priveste filiera cerealelor, potrivit datelor provizorii ale Comisiei, in 2017 suprafata totala cu aceste culturi in UE a fost de 55,5 milioane de hectare (fata de o medie pe cinci ani de 57,0 milioane), iar productia bruta a totalizat 310 milioane de tone (in comparatie cu media de 312 milioane pe cinci ani), ceea ce corespunde unui randament mediu de 5,6 tone de cereale pe hectar.

Utilizarea interna a fost de 283 milioane de tone (din care 173 milioane pentru furaje si 66 milioane pentru consumul uman), adica o rata de auto-suficienta de 109%.

Citeste si Orzul mai bun decat graul, in acest an. Media la hectar a trecut de 5 tone

Datele privind etapele ulterioare ale lantului de aprovizionare sunt relativ limitate. Potrivit Eurostat, in 2007, in UE existau 7 700 de intreprinderi implicate in fabricarea produselor de morarit, a amidonului si a produselor din amidon, care au generat o cifra de afaceri de 38 de miliarde de euro.

Romania absenta ca de obicei….

Reprezentand filiera europeana a porumbului si sorgului, Alina Cretu, director executiv al APPR, a fost prezenta la Bruxelles pentru a lua parte la dialog si a promova masuri cat mai favorabile pentru cultivatorii de cereale.

“Concluzia discutiilor este ca exista foarte multe informatii de piata in spatiul public, dar sursa trebuie analizata cu discernamant, pentru ca traim deopotriva in era fake news – iar acestea din urma sunt “produse” special pentru a crea distorsiuni in relatiile comerciale”, a declarat Alina Cretu.

“S-a dezbatut aprins despre rolul institutiilor europene, al institutelor publice, al autoritatilor din statele membre in colectarea si diseminarea informatiilor legate de preturi de-a lungul lantului agro-alimentar, respectiv al organizatiilor de producatori si procesatori, al breslelor in organizarea unui sistem de informatii de piata functional. Am asistat la expunerea unor modele de bune practici din Franta, Irlanda, Germania, Olanda si Slovenia, la prezentarea unor instrumente de lucru cat se poate de concrete si de eficiente. Dezamagitor este faptul ca locul rezervat de Comisie reprezentantilor Romaniei a fost gol pe intreaga perioada a intalnirii”, a mai precizat directorul executiv al APPR.

Citeste si EXCLUSIV: Studiul „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza extensiva a pietei terenurilor- pret 1.240 euro

Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania (APPR) este o asociatie profesionala formata dinproducatori agricoli care detin suprafete de lucru cuprinse intre 50 si 50.000 ha, dar si reprezentanti ai lantului profesional de porumb din Romania.

APPR face parte din Confederatia Europeana a Producatorilor de porumb (CEPM), care reprezinta cele mai mari tari producatoare de porumb din
Europa.

Obiectivul principal: furnizarea de expertiza tehnica, comunicare economica si profesionala pentru membrii si organizatiile profesionale ale fermierilor din Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *