Porcul, o piata complicata

Porcul, o piata complicata

 

porc premiumDe departe, cea mai mare problema cu care se confrunta crescatorii de porci din Romania este lipsa scoafelor, in conditiile in care in tara noastra in momentul de fata nu mai exista decat undeva la 20 de astfel de maternitati, iar acestea asigura in general ncesarul pentru unitatie proprii de ingrasare, potrivit datelor din piata. In lipsa ofertei interne, Romania a ajuns anul trecut sa importe circa 1,8 milioane de purcei, dupa cum sustine Ioan Ladosi, presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR). Ori daca ne gandim la preturile actuale, aproximativ 80 de euro pe cap de purcel (presiunea pe piata internationala este tot mai mare), fata de o medie de 60 de euro, anul trecut, este clar cu ce costuri suplimentare s-au trezit pe cap crescatorii.

Nici macar cresterea pretului la carnea de porc, de aproximativ 30%, inregistrata de la inceputul anului pana in prezent, nu este de natura sa+i satisfaca pe crescatori, aceasta compensand practic costurile mai mari cu procurarea purceilor, ca sa nu mai vorbim de pierderile din anii trecuti. Ministrul Agriculturii Petre Daea a promis la conferinta LAPAR ca are in vedere acest sector si de ce nu, un sprijin financiar pentru infiintarea de ferme de reproductie. Sa vedem si daca se va tine de promisiune.

Cat despre „Programul carne de porc din fermele romanesti”, se pare ca el este blocat pe undeva. Gurile rele spun INSA despre el ca ar fi mai mult un cadou la adresa unora…

Pe de alta parte, nu trebuie sa uitam ca Daea trebuie sa primeasca girul autoritatilor de la Bruxelles. Ajutorul ar urma sa se acorde, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, producatorilor de carne de porc, persoanelor juridice sau persoanelor fizice autorizate, intreprinderilor individuale si intreprinderilor familiale, si se va implementa dupa primirea deciziei Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat.

Pentru a obtine acesti bani, producatorii trebuie sa livreze catre abatoare autorizate, in care se face clasificarea carcaselor de catre clasificatori autorizati, minimum 600 si maximum 100.000 de capete de porci grasi anual/beneficiar, indiferent de numarul exploatatiilor acestuia, potrivit Agroteca.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *