Poate Romania sa produca 40 mil tone de porumb? Exclus, spune seful LAPAR

Poate Romania sa produca 40 mil tone de porumb? Exclus, spune seful LAPAR

 

baciuProductiile din Romania la cereale sunt in general la jumatate fata de nivelul celor din multe state europene, in special cele din Vest, a recunoscut recent Tudorel Andrei, seful INS. Cu alte cuvinte, potential exista, mai trebuie sa si vrem si mai ales sa putem ajunge la nivelul statelor din Vest. In randul fermierilor, parerile sunt impartite. Daca Nicolae Sitaru, un cunoscut agricultor din Ialomita spune ca Romania ar putea sa ajunga la o productie de 20 milioane de tone la porumb in urmatorii ani, ba chiar are potential de minimum 40 milioane de tone, seful LAPAR, Laurentiu Baciu, nu este insa chiar asa de optimist. Are si motive: faptul ca in ultimii ani, planurile de business ale femrierilor au fost date peste cap de seceta…Nu mai vorbim ca nu se intrevede nicio perspectiva de refacere a sistemului de irigatii. Ori, in acest conditii, agricultorii nu pot decat sa viseze la productii de 10-12 tone de porumb/an.

Sitaru, optimist

‘’Avem capacitate de crestere uriasa si am ales sa promovam porumbul pentru ca este o cultura care poate fi rentabila, care poate aduce bunastare fermierilor. Este o cultura care este destul de bine adaptata fermierilor din Romania. Din pacate, in fermele mici se face agricultura ca pe vremea de dinaninte de razboi, iar productiile si randamentele sunt foarte jos. Astept momentul cand vom depasi 20 milioane de tone si sper sa fie aproape. Acum suntem departe de acest deziderat. Romania poate sa produca si trebuie sa produca probabil minimum 40 milioane de tone, de abia de acolo putem sa incepem sa ne laudam’’, a declarat Nicolae Sitaru la o conferinta organizata de Pria Events.

Baciu, realist

‘’Potential este, material genetic avem, numai ca daca si politicile agricole ar fi mai bine intelese tinand cont de realitatea din teren, atunci putem face si mai mult de 20 milioane de tone…. Pentru realizarea unei productii participa foarte multi factori, care nu intotdeauna depind de fermieri. Sunt factorii naturali pe care nu-I putem noi stapani si care in ultimii doi ani de zile si-au spus cuvantul. Cand vorbim de un plan de business, fiecare fermier se gandeste la o productie de 6-7 tone/ha la grau, 10-12 tone/ha la porumb, 3,5-4 tone/ha la floarea soarelui, aceasta in visele noastre. Noi facem cheltuielile, dar exista acest factor (n.red. seceta) pe care nu il putem stapani chiar si acolo unde avem irigatii’’

Suprafata cultivata cu porumb a fost in 2015 de 2,5 mil. ha, iar prodctia a atins 8,8 mil. tone.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *