PNVV: Gradul de absorbtie a fondurilor europene a ajuns la 10%, fata de 100%, in urma cu cativa ani

PNVV: Gradul de absorbtie a fondurilor europene a ajuns la 10%, fata de 100%, in urma cu cativa ani

 

struguribPatronatul National al Viei si Vinului face un apel catre Parlamentul, Guvernul si Presedintele Romaniei sa incheie cat mai urgent disputele politice si sa se preocupe de progresul economiei nationale, motorul principal al societatii! Nu de alta, dar producatorii romani se confrunta cu o serie de probleme, pornind de la legislatie si pana la intarzierea acreditarii Autoritatilor de Management ale Programelor Operationale care le pun in pericol activitatea. Situatia este cu atat mai grava cu cat daca pana in anul 2014 sectorul vitivinicol avea grad de 100% absorbtie la fondurile europene, anul acesta s-a ajuns la circa 10%. Aceeasi situatie se inregistreaza si in cazul pomiculturii, foarte putine proiecte fiind aprobate.

Pe aceasta cale PNVV aduce din nou in atentia decidentilor politici trei cazuri cu impact negativ major asupra competitivitatii producatorilor romani:

1.Legislatia privind gestionarea ambalajelor si deseurilor de ambalaje – Legea nr. 249/2015 si actele normative subsecvente, in conditiile in care statul roman nu a creat mecanisme de recuperare/reciclare a ambalajelor si nici de prelucare a acestora, mentinand arbitrar insa obligatia producatorilor de a achita 2 lei/kg de ambalaj.

Citeste si Noapte alba la Domeniul Coroanei Segarcea. 300 de oameni au aprins focuri pentru a salva 300 ha de vie

2. Scaderea alarmanta a gradului de absorbtiei a fondurilor europene in sectorul vitivinicol, in primul rand din cauza ingerintelor Curtii de Conturi a Romaniei in redactarea legislatie, fara sa aiba pregatire profesionala specifica si bazandu-se strict pe o abordare birocratica contabiliceasca, generand astfel blocaje majore in accesarea programelor cu finatare europenana. Spre exemplificare, daca pana in anul 2014 sectorul vitivinicol avea grad de 100% absorbtie, anul acesta suntem la cca 10%.

3. Intarzierea acreditarii Autoritatilor de Management ale Programelor Operationale intarzie flagrant absorbtia fondurilor europene. Criza politica si blocajele din institutiile publice centrale, lipsa mediului economic cu predictibilitate legislativa si fiscala, variatiile majore ale cursului valutar sunt premise majore care afecteaza grav economia si producatorii romani, atrage atentia presedintele PNVV, Valeriu Cotea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *