Reducerea TVA la paine nu va antrena nicio scadere a pretului, cred fermierii. Mai mult, acestia sustin ca agricultorii nu vor avea nimic de castigat si nici macar procesatorii cinstiti. Singurii castigatori sunt evazionistii, cred agricultorii, care apreciaza ca aceasta masura are efecte contrare scopului declarat pentru care a fost introdusa, si anume reducerea evaziunii fiscale in morarit si panificatie. Mai mult, agricultorii sustin ca acesta masura nu ari fost justificata in acest moment cand pretul graului de panificatie a scazut la jumatate fata de anul trecut, daca se avea in vedere o oarecare reducere a pretului panii. “Nu castiga nimeni in tara asta. Decat smecherii. Bugetul pierde, iar pretul painii nu va scadea cu niciun banut. Nu inteleg de ce au scazut anul acesta TVA-ul la paine, cand graul este cumparat de la producatori la jumatate de pret fata de anul trecut. Daca materia prima este cumparata la jumatate de pret, de ce mai era nevoie de TVA de 9%?! Cu pretul graului la jumatate de pret ar fi normal ca pretul painii sa scada macar cu 30%. Dar nu va scadea cu niciun banut”, crede Doru Andrici, presedintele Asociatiei Producatorilor de Cereale si Plante Tehnice Botosani.
Evaziunea, la fel de mare in continuare
Mai mult, evaziunea va fi la fel de mare in continuare pentru ca acest sector o favorizeaza, iar obiceiurile evazionistilor sunt greu de schimbat, masura fiind, mai degraba, una populista.
“Evaziunea la paine va fi la fel de mare in continuare pentru ca painea este un produs greu de urmarit pentru ca dispare imediat de pe raft. Din aceasta masura au de castigat numai evazionistii. Castiga tot smecherii. Este o masura electorala si or risipa de bani care nu mai vin la buget, ci sunt bagati in buzunarele unor smecheri. Baietii si-au facut deja calculele cat vor castiga. Noi (fermierii –n.r.) am propus taxarea inversa la cereale pentru reducerea evaziunii, dar s-a ales praful de propunerea noastra. In schimb, ei vin cu jumatati de masuri cum e acesta reducere a TVA la paine”, a continuat Andrici.
Fermierii considera ca adevarata problema ar fi preturile de achizitie foarte scazute ale cerealelor si lipsa de reactie a autoritatilor.
“Ministrul Agriculturii zice ca nu poate sa intervina in pretul graului impus de traderi. Ministerul Agriculturii nu reprezinta interesele producatorilor. Parca ar fi Ministerul Salubritatii, nu al Agriculturii”, a punctat presedintele Asociatiei Producatorilor de Cereale si Plante Tehnice Botosani
Agricultorii cred ca, desi sunt intrunite toate conditiile, pretul painii nu va scadea.
“Producatorii n-au nimic de castigat din reducerea TVA la paine. Doar procesatorii vor castiga din asta. Cu toate ca graul se vinde la preturi de 55-60 de bani pe kilogram, painea nu se va ieftini”, Valeriu Calin, Asociatia Producatorilor de Cereale si Plante Tehnice AGROCERES Buzau.
Aceeasi parere este impartasita si de fermierii din judetul Olt.
“Producatorii n-au absolut nimic de castigat. Corect ar fi sa castige cetateanul din reducerea TVA, dar nu cred ca se va intampla asta pentru ca toata lumea incearca sa-si maximizeze cat poate profitul. Nu crde ca va fi cineva dispus sa renunte la profit. Vor fi favorizati doar cei de pe filiera faina-paine”, considera Ilie Popescu, presedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli Olt.
Unii fermieri, vad, totusi, un mic avantaj pentru producatori.
“In niciun caz nu au nimic de castigat producatorii. Singurul avantaj ar fi deducerea TVA-ului de 9% din totalul colectarilor, TVA care se deduce imediat si nu mai stai la Finante 5-6 luni. Nici consumatorii nu vor avea nimic de castigat pentru ca pretul painii va ramane la fel” este de parere Ion Balan, Asociatia Fermierilor Tulcea.
Fermierii: nici morarii nu au de castigat
Mai mult, reprezentantul fermierilor din Tulcea sustine ca nici chiar morarii nu au nimic de castigat.
“Morarii luau graul fara TVA de la producatori, vindeau painea cu TVA si la sfarsitul lunii virau TVA-ul. Faceau virarea la sfarsitul lunii, asa ca TVA-ul era ca un fel de credit pe care il foloseau in folosul firmei. Morarii si brutarii au fost afectati de acest TVA redus de 9%”, a continuat Balan.
Fermierul sustine ca absenta unei economii de piata reala conduce la situatii artificiale.
“La noi nu este o economie de piata functionala in care ar fi fost normal ca, dupa reducerea cu 50% a pretului de achizitie pentru graul de panificatie sa fi vazut macar o scadere de 20-30% a pretului panii”, a conchis Balan.
Contactati de revista Lumea Satului, reprezentantii unor importante companii de morarit si panificatie au refuzat sa comenteze pe marginea acestui subiect.