Oltenii o dau pe cartoful dulce

Oltenii o dau pe cartoful dulce

 

cartof dulce 2La Dabuleni, la Statiunea de Cercetare din localitate, cartoful dulce este o cultura care promite. Ar putea fi chiar o solutie pentru a pune in valoare terenurile nisipoase din sudul tarii (solul si caldura excesiva ajuta!), dupa cum spune Aurelia Diaconu, directoarea statiunii, iar pentru fermierii romani aduce chiar castiguri frumoase. O noutate absoluta pentru Romania, dar care a fost primita cu interes de piata, lanturile de magazine fiind deja interesate de comercializarea acestor produse. Primul pas a si fost facut in acest sens, in decembrie 2017, institutul a livrat in premiera cartof dulce in reteaua Lidl.

La doar cinci ani de la infiintarea primelor parcele cu cartofi dulci la Dabuleni, in urma unui program de colaborare cu o Universitate din Coreea de Sud, Aurelia Diaconu este optimistă cu privire la viitorul acestei plante in tara noastra. Sunt deja fermieri care au inceput sa o cultive, iar interesul este in crestere. Fermierii dornici sa mearga pe acest drum trebuie sa stie ca isi pot procura samanta de la Institutul de la Dabuleni, care ii ajuta si cu sfaturi in ceea ce priveste tehnologia.

Citeste si EXCLUSIV: “Producatori si bazine legumicole din Romania” – un ghid util pentru companiile din agribusiness, retail si horeca

Specialistii de aici sustin ca productia la hectar poate ajunge si la 40 de tone la hectar, ce-i drept cand fermierii deprind “tainele’’ culturii, iar cererea pe piata s-a dublat in ultima vreme. Un kilogram de samanta costa 5 lei, in timp ce in magazine pretul unui kilogram de cartof dulce ajunge si la 12 lei.

Cartoful dulce este foarte apreciat in Asia, unde este folosit nu doar pentru consumul uman, ci si pentru procesare in industria bauturilor racoritoare sau cea alimentara.

Sursa: Agroteca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *