Ministerul Agriculturii: Legea risipei alimentare este inaplicabila! Face mai mult rau decat bine!

Ministerul Agriculturii: Legea risipei alimentare este inaplicabila! Face mai mult rau decat bine!

 

risipaConducerea Ministerului Agriculturii sustine ca Legea in actuala forma este inaplicabila! Face mai mult rau decat bine! Aceasta concluzie s-a desprins in urma dezbaterilor cu reprezentanții sectorului agroalimentar și intalnirilor de lucru cu specialiștii din domeniu, in procesul de elaborare a normelor metodologice la LEGEA nr. 217 din 17 noiembrie 2016 privind diminuarea risipei alimentare, se arata intr-un comunicat al institutiei. Exemple: Art. 1 din Legea nr. 217/2016, așa cum este formulat, face doar referire generala la toți operatorii din sectorul agroalimentar, prin urmare, nu asigura precizie si claritate, in conditiile in care in domeniu exista operatori diverși care nu au un specific comun și se caracterizeaza prin diferențe consistente privind nivelul de producere a risipei.

Art. 2. din Legea nr. lege 217/2016. Prin exprimarea folosita la litera c, „aflate aproape de expirarea datei-limita de consum” , se creeaza o situație dificil de gestionat, deoarece produsele agroalimentare sunt foarte variate ca termen de valabilitate. Exista produse cu termen de valabilitate extrem de scurt si, in acest caz, aplicarea legii facea imposibila comercializarea respectivelor produse. Consecinta ar fi fost eliminarea din piața a produsului proaspat, cu efecte negative majore, preponderent asupra producatorilor romani.

Art. 3. din Legea nr. 217/2016. Aliniatele 3 și 4 din art. 3 prevad posibilitatea cumpararii produselor agroalimentare de catre asociații și fundații, respectiv intreprinderi sociale, la 3% din preț și revanzarea acestora la un preț de 8 mai mare. Aceasta transformare a ONG-urilor in agenți comerciali pune bazele unui flux de comercializare paralel, greu de gestionat din punct de vedere sanitar veterinar și fiscal și care poate pune in pericol sanatatea consumatorilor, aceștia fiind expuși datorita atracției preturilor mai reduse. Prin prevederile acestui articol și aplicarea lui se poate produce dezordine in tot lanțul alimentar, fiind afectați toți: producatori, comercianți și consumatori.

Art. 4. din Legea nr. 217/2016. Lipsa unei prevederi exprese a unei instituții de control și sancționare a celor care nu respecta legea.

Analizand in ansamblu Legea nr. 217 din 17 noiembrie 2016 privind diminuarea risipei alimentare s-a constatat ca mecanismele propuse nu pot fi puse in practica și nu poate fi completat dispozitivul legislativ. Prin urmare concluzia a fost ca legea, nu este clara, precisa și previzibila, așa cum ar trebui sa fie un act normativ pentru a putea fi aplicat și care sa duca la realizarea obiectivelor avute in vedere, sustine conducerea MADR.

“In consecinta singura decizie normala si rezonabila, asumata fara rezerve de Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a fost prorogarea normelor de aplicarea pana la sfarsitul anului, perioada in care un grup de lucru institutional, deja desemnat, are misiunea sa identifice modalitatile prin care scopul legii sa fie indeplinit si sa redacteze un proiect de act normativ care sa fie realmente aplicabil, atat juridic cat i tehnic”, se arata in comunicatul MADR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *