Mihai Focsa: „In IT, doar rezultatul conteaza. Este bun sau nu, ca si mancarea!”

Mihai Focsa: „In IT, doar rezultatul conteaza. Este bun sau nu, ca si mancarea!”

 

focsaIn urma cu 40 de ani, Mihai Focsa, a lasat Romania si a plecat in Franta, unde a cunoscut culmile succesului. N-a scapat, insa, de dorul de casa, iar intr-o buna zi s-a intors sa impartaseasca si romanilor din tainele meseriei pe care o stapaneste atat de bine. Le „savoir-faire”, cum spun francezii. Si nu este tot, vrea sa-i obisnuiasca sa invete sa manance bine, adica cu gust, sanatos, de calitate si cat mai des. „Daca as vrea sa fiu lucid, normal, este mai frumos in Franta, mai multa civilizatie, multe lucruri diferite, dar eu sunt roman. Poti sa te duci cu mare placere sa vizitezi un muzeu sau o gradina frumoasa, dar pana la urma tot acasa te intorci”, marturiseste Mihai Focsa, un antreprenor romano-francez indragostit de IT si de gastronomia de inalta clasa.

Un perfectionist, am putea spune, intre doua lumi extraordinare, atat de departate, la prima vedere, si de apropiate in acelasi timp. Meritul lui este ca a reusit sa stabileasca puntile de legatura, conexiunile ce unesc doua tari ce-i sunt atat de dragi. Iar astazi, daca-l pui sa aleaga intre un francez si un roman, ii vrea pe ambii; ceea ce spune multe despre omul de afaceri Mihai Focsa.

„La mine, niciun colaborator nu este inutil. Francezul este mai disciplinat, pentru ca are mai multa experienta, seriozitate din cauza istoriei, impregnat de valoarea muncii, ei sunt obisnuiti sa munceasca dintotdeauna. De cealalta parte, unii romani cred ca le stiu pe toate: sa faca, sa ia decizii, sa dreaga, dar alt roman este aplicat, perseverent, inteligent, vrea sa invete, doritor de succes personal si colectiv, pe scurt, este un colaborator tanar de 20-30 de ani”, recunoaste Focsa, care se declara multumit de calitatea echipei pe care a reusit sa o consolideze in cei 30 de ani de activitate.

Este vorba de QSP-SYSTEMS, o societate de servicii in ingineria specializata in informatica, cu 120 de salariati si birouri in Franta si Romania, ce si-a castigat un loc binemeritat pe piata din Hexagon. Doar un detaliu: printre clienti se numara peste 300 de spitale publice si private din domeniul sanatatii.

Citeste si Chesnoiu: Ce sa fac eu la Buzau, la Banca de Gene, cand ei nu administreaza fonduri europene?

Un bilant de-a dreptul impresionant, o dimensiune a business-ului, recompensat cu trofeul L’As des Leaders in judetul Lot et Garonne pentru cel mai bun antreprenor al anului 1999, la care romanul Mihai Focsa, cel ce in urma cu 40 de ani lasa in urma Romania pentru a-si gasi cu adevarat un rost in viata, nici macar n-a avut curajul sa se gandeasca vreodata, darmite sa viseze la un asemenea nivel. Si, mai mult decat atat, intr-o buna zi, s-a decis sa se intoarca acasa si sa puna pe picioare un business si aici. Un risc asumat, la urma urmei, dar fara de care nu s-ar fi simtit implinit el ca om.

„Patriotismul este ca si dragostea, eu gasesc ca trebuie sa-l arati, mai mult decat sa-l vorbesti. Eu m-am intors acasa cu dorinta de a face ceva pentru Romania. Nu am castigat niciun ban aici, practic, nu am facut decat sa cheltui bani sau sa creez posturi de munca, sa aduc comenzi din Franta. Daca ar fi cateva mii de antreprenori ca mine, cu siguranta ca altfel ar arata Romania (…). Daca ar fi sa ma iau dupa confortul meu personal, m-as intoarce maine in Franta si as ramane acolo. M-as duce in vacanta in Austria, Suedia sau Grecia. Nu stiu daca cei care muncesc ca mine isi pun intrebarea aceasta, este evident ca daca te-ai gandi la confortul tau personal sau la risc n-ai face toate astea. Cand construiesti ceva, risti sa si strici sau poti sa nu reusesti”, marturiseste Mihai Focsa.

Continuarea povestii de viata si business a profesionistului Mihai Focsa o veti putea afla in urmatoarele zile. (Autor Viorela Pitulice)

Sursa: FoodBiz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *