Mai puțin de jumătate dintre legumele și fructele din supermarket-uri sunt românești

Mai puțin de jumătate dintre legumele și fructele din supermarket-uri sunt românești

 

legume_fructe_importuriDoar 40-45% dintre legumele și fructele din supermarket-uri sunt de producție românească, a declarat la o conferință Mediafax ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care a precizat că principalele cauze pentru acest fapt este lipsa asocierii între producători și absența spațiilor de depozitare. ”Astăzi 40-45% din produsele de pe rafturile supermarket-urilor sunt românești, pentru că producătorii români nu se asociază și pentru că nu avem platforme de stocare condiționate”, a arătat ministrul Agriculturii. El a precizat că ar putea fi demarat un program de construire de depozite pentru legume-fructe. ”Avem deja 35 de platforme de colectare în întreaga țară, destul de bine distribuite la nivel național. Mare parte dintre acestea< sunt condiționate. Am identificat deja 80 de milioane de euro pe care le vom aloca construcției de depozite”, a arătat Constantin. Afirmaţiile lui Constantin vin în contextul în care o mare parte dintre legumele şi fructele comercializate în magazinele din ţară provine din import."Eu am o statistică vis-a-vis de procentele care se produc pe piaţa internă la legume-fructe şi am văzut că tot ce producem practic satisface consumul. Problema pe care o avem este că nu suntem suficient de bine organizaţi astfel încât să aducem în faţa consumatorului mai uşor produsele respective. Repet, producem mai mult decât necesarul de pe piaţa internă", a spus ministrul.Constantin a constatat că România nu exportă foarte mult legume şi fructe, iar foarte multe dintre aceste produse "se pierd pe undeva".Potrivit ministrului, acestea nu se conservă, nu se etichetează, sortează şi ambalează astfel încât să ajungă mai uşor către consumatori.Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, anul trecut România a importat aproape 900.000 de tone de fructe şi legume, în valoare de aproximativ 400 de milioane de euro.Cel mai mult s-au importat citrice (170.000 de tone), în valoare de 77 de milioane de euro şi cartofi (160.000 de tone), care au costat 19 milioane de euro. Importurile au inclus şi 41.000 de tone de tomate, în valoare de 29 de milioane de euro), o cantitate similară de ceapă, usturoi şi praz, care a costat 9,5 milioane de euro şi apeoape 70.000 de tone de mere, pere şi gutui proaspete (28 de milioane de euro).Au mai fost importate caise, cireşe, vişine, piersici şi prune proaspete (44.000 de tone, 18 milioane de euro), varză, conopidă şi gulii, în stare proaspătă sau refrigerată (24.000 de tone, 5,8 milioane de euro), pepeni (inclusiv pepeni verzi) şi papaia (25.000 de tone, 5 milioane de euro) şi morcovi, napi, sfeclă roşie pentru salată, barba-caprei, ţelină, ridichi şi rădăcinoase comestibile similare, în stare proaspătă sau refrigerată (33.000 de tone, 10 milioane de euro).

One thought on “Mai puțin de jumătate dintre legumele și fructele din supermarket-uri sunt românești

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *