MADR: Avem cantitati suficiente de tomate, dar si alte legume din productia interna in piete si targuri

MADR: Avem cantitati suficiente de tomate, dar si alte legume din productia interna in piete si targuri

 

tomate_pieteMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale monitorizeaza, verifica si ia toate masurile pentru asigurarea aprovizionarii populatiei cu o paleta larga de legume si fructe de sezon, care sa corespunda, atat din punct de vedere al calitatii si conformitatii, cu standardele de comercializare, cat si din punct de vedere al nivelurilor maxime admisibile de reziduuri de pesticide, se arata intr-un comunicat al MADR.

In acest moment, in pietele agroalimentare si in targurile unde producatorii autohtoni isi comercializeaza en-gros marfa pe care o produc, alaturi de tomatele romanesti apreciate pentru gustul lor deosebit, se gasesc in cantitati suficiente si cartofi timpurii, ardei grasi, capsune, castraveti, varza alba, fasole verde, verdeturi, toate din productia autohtona.

Citeste si Dupa tomate, urmeaza ajutor de minimis si pentru ardei, castraveti si vinete, incepand cu 2020. Se dubleaza ajutorul la tomate!

Pana la data de 27 mai 2019, la nivel national, verificarile MADR si ale Directiilor Agricole Judetene s-au concretizat in:
• 485 piete agroalimentare verificate
• 152 depozite en-gros de legume si fructe

Autoritatea Nationala Fitosanitara a prelevat pana la data de 27 mai 2019 un numar de 141 probe, din care:
– 80 probe tomate romanesti
– 61 probe de cartofi noi, ardei, castraveti, patrunjel, dovlecei, salata verde, ridichi, capsune, ciuperci, ceapa verde, usturoi verde, cartofi noi, s.a.

Rezultatele analizelor de laborator finalizate pana la aceasta data arata ca fructele si legumele comercializate sunt sigure pentru consum.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si Agentia Nationala de Administrare Fiscala – ANAF verifica loturile de legume si fructe provenite din import sau comert intracomunitar, actiunile mixte de control desfasurandu-se la toate punctele de trecere a frontierei, fiind prelevate, prin sondaj, probe in vederea efectuarii analizelor de laborator.

Pana la 27 mai 2019 controalele ANSVSA si ANAF au avut urmatoarele rezultate:
– 8.885 transporturi de legume/fructe verificate
– 100.437 tone cantitate totala
– 248 probe legume-fructe prelevate
– 116.900 lei sanctiuni contraventionale
– 3,48 tone cantitati retinute de la comercializare.

MADR monitorizeaza impactul pe care il au in piata masurile de sprijin acordate producatorilor romani si se asigura, totodata, ca legumicultorii autohtoni au acces in pietele agroalimentare din Bucuresti si din tara pentru a-si comercializa productia.

In acest sens, obiectivele principale urmarite in cadrul acestor actiuni de monitorizare si inspectie sunt:

– Asigurarea unui spatiu distinct si semnalizat vizibil de minim 40% din numarul total de tarabe din piata pentru producatorii agricoli autohtoni, persoane fizice, in special, sau producatori agricoli organizati conform OUG nr. 44/2008;

Citeste si EXCLUSIV: STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII”

– Depistarea si sanctionarea fenomenului de substituire a legumelor si fructelor autohtone cu cele provenite din import sau comert intracomunitar;

– Etichetarea corecta a produselor, legume si fructe, expuse la comercializare prin indicarea locului de productie, a cultivatorului, a datei recoltarii si a pretului, pentru a se distinge productia autohtona de cea provenita din import sau spatiul intracomunitar;

Citeste si MADR: Rosiile romanesti din Programul Tomata sunt sigure pentru consum

– Trasabilitatea loturilor de legume si fructe provenite din import sau comert intracomunitar, prin indicarea corecta pe facturile fiscale emise de depozitari catre comerciantii de legume si fructe cu amanuntul, a tarii de origine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *