2018 este un an greu pentru fermierii din Giurgiu, din cauza secetei care se face tot mai mult simtita in zona. Acesta este si motivul pentru care agricutorii se asteapta in general la productii mai mici fata de cele de anul trecut, in unele cazuri chiar si cu pana la 60%. Acolo unde se aplica insa tehnologie performanta, mai precis adaptata la schimbarile climatice, pierderile pot fi reduse semnificativ, chiar si in conditiile dificile din acest an. Un astfel de exemplu este ferma Gardoiu, din localitatea Slobozia, judetul Giurgiu, unde Viorel Varzaru a avut curaj sa mearga pe mana lui Jonh Enoiu, fondatorul Naturevo, si dupa cate se pare nu a gresit.
Culturile arata mult mai bine chiar decat si cele mai optimiste asteptari, iar totul se datoreaza adaptarii tehnologiei la capriciile vremii. Cea mai buna dovada este porumbul, care desi a fost semanat mai tarziu decat celalalt lot si n-a beneficiat decat de circa 10 litri de apa/mp, s-a dezvoltat mult mai bine, in urma aplicarii unei doze de doar 150 kg/ha de Novatec.. Nu este o minune, spune Viorel Varzaru, este rezultatul tehnologiei aplicate.
Naturevo a organizat, in data de 5 iunie, la ferma Gardoiu evenimentul Careul Culturilor, unde au fost create mai multe loturi demonstrative de rapita, porumb, floarea soarelui si cereale, infiintate cu seminte din portofoliul Biocrop, la care s-au aplicat tehnologiile Naturevo si Nufarm. Pentru realizarea lucrarilor au fost folosite echipamente Proinvest.
Tehnologiile noi, solutia la schimbarile climatice
Tehnologiile de tip vechi pot asigura o anumita productie, dar nu si performanta, un adevar de care a vorbit si John Enoiu, fondatorul Naturevo. In conditiile schimbarilor climatice, niciun an nu seamana cu altul, iar singura solutie ramane adaptarea tehnologiilor la aceste modificari climatice. Doar asa se poate obtine o productie performanta.
Citeste si Daea alearga dupa irigatii. La Giurgiu, oamenii se roaga cu popa sa vina ploaia
“La rapita si cereale suntem aproape de recoltat …Nivelul de afectare va fi de 20-30% fata de cat ne-am fi asteptat, adica 50-60%. Am salvat 25-30% din productie prin tehnologiile noastre, dar asta este foarte important in contextul in care avem nevoie de hrana. Este clar, avem nevoie de produse de protectie a plantelor performante, iar noi am imbunatatit extrem de mult in ultimii doi ani spectrul de produse”, a declarat Enoiu.
Cat despre porumb, acest apare sa fie vedeta acestui an. Dintre loturile experimentale de la Slobozia, dupa cate se pare, rezultatele cele mai spectaculoase sunt la porumb, daca tinem cont de clima specifica acestui an. Ce tehnologie a fost folosita? Iata ce spun reprezentantii Naturevo:
Lotul de PORUMB a fost semanat in conditii bune, ceea ce i-a asigurat o rasarire rapida si uniforma, iar pentru combaterea intregului spectru de buruieni prezent pe sola am intervenit cu erbicidele Kideka (1,5 l/ha) si Crew Ace (1,5 l/ha), cand porumbul se afla in stadiul de 6-7 frunze.
Kideka este un erbicid foarte selectiv pentru cultura porumbului, pe baza de mesotrione, cu actiune sistemica asupra buruienilor dicotile anuale rasarite dar totodata si cu o actiune antigerminativa asupra semintelor de buruieni prezente in sol. Asadar, reinfestarea este impiedicata o perioada lunga de timp, dupa aplicarea erbicidului.
Crew Ace (nicosulfuron) a eliminat intregul spectru de buruieni monocotile, atat anuale cat si perene.
Unul dintre avantajele majore ale celor doua erbicide este acela ca pot fi aplicate pana intr-o faza mai avansata de vegetatie a porumbului, respectiv pana la 8 frunze, fara probleme de fitotoxicitate.
Vom reveni in zilele urmatoare si cu alte materiale legat de evenimentul de la Giurgiu.