Romania importa tot mai multe legume si fructe in fiecare an, cu efecte negative in balanta comerciala a tarii, ceea ce nici nu este de mirare, din moment ce retailerii prezenti pe piata locala prefera sa aduca marfa din import, chiar si in plin sezon. In aceste conditii, doar undeva la 10% din productia interna de legume – si chiar mai putin la fructe – comercializata de lanturile de magazine de-a lungul unui intreg an este asigurata din productia interna, de-a dreptul alarmant, dupa cum arata datele din piata. O realitate de care autoritatile, dar si comerciantii se feresc sa vorbeasca….
De exemplu, numai in primele cinci luni ale acestui an, importurile de legume si fructe au atins 691 milioane euro, fiind cu 6,5% mai mari comparativ cu cele din perioada similara a anului trecut, si de circa 11 ori mai mari decat exporturile, potrivit ultimelor statistici comunicate de INS, ceea ce a condus la un deficit de 633,3 milioane euro.
Mai multe informatii despre ceea ce se intampla pe piata locala puteti afla din cele doua studii realizate de Agrostandard: “Legume de sera si solarii in Romania” si ’’Piata de fructe. Romania 2018’’.