Gripa aviara in Romania la o ferma de gaini din Seini (Maramures)

Gripa aviara in Romania la o ferma de gaini din Seini (Maramures)

 

seiniGripa aviara a fost depistata la o ferma de gaini din Seini (Maramures), la mai mult de zece ani de la stingerea ultimelor focare din tara noastra. Virusul a fost diagnosticat intr-o ferma de tip comercial unde se afla circa 18.600 de gaini, efectiv de pasari ce va fi sacrificat in intregime, potrivit ZiarMM.Virusul depistat este F5N8 si nu este periculos pentru om, anunta autoritatile sanitar-veterinare. “In baza Legii nr. 1/2008, a HG nr.1189/2009 si conform solicitarii ANSVSA, la sediul Ministerului Afacerilor Interne a fost convocata, marti, sedinta Centrului National de Combatere a Bolilor, in videoconferinta cu Prefectii din Maramures si judetele limitrofe. S-a avut in vedere gestionarea situatiei provocate de diagnosticarea, intr-o exploatatie comerciala de gaini ouatoare din judetul Maramures, a gripei aviare, boala care evolueaza la aceasta data in mai multe tari europene”, se arata intr-un comunicat de presa al ANSVSA.

Pentru izolarea focarului se vor aplica masurile specifice, care vor fi gestionate de Centrele Locale de Combatere a Bolilor din judetul Maramures si judetele limitrofe.

La aceasta ora, situatia este sub control, au fost luate toate masurile de combatere in focar si nu exista posibilitatea afectarii sanatatii populatiei, a mai precizat ANSVSA.

Situatia de la ferma de pasari din Maramures se afla si pe agenda de lucru de miercuri a ministrului Agriculturii Adrian Oros.

Gripa aviara a fost depistata in primele zile ale acestui an la o ferma de curcani in Polonia, cu subtipul H5N8, inalt patogena, dupa care numarul focarelor a explodat. Virusul a fost depistat apoi si in Ungaria.

ANSVSA anunta saptamana trecuta masuri de prevenire a aparitiei virusului in Romania, fara efect, insa, din moment ce ne confruntam deja cu primul focar. Sa speram ca nu se va intampla ca in perioada 2005-2007 cand industria avicola romaneasca a fost adusa in faliment de acest virus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *