Fructele si legumele din piete si hypermarketuri la control!

Fructele si legumele din piete si hypermarketuri la control!

 

LEGUME PIATAMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) informeaza ca producatorii autohtoni prezenti in toate pietele agroalimentare ofera in aceasta perioada legume si fructe proaspete, in gama diversificata, de calitate si in cantitate suficienta. In toate pietele agroalimentare din tara au loc controale efectuate de inspectorii MADR pentru a verifica respectarea normelor de trasabilitate si de etichetare corecta a loturilor de legume si fructe oferite consumatorilor si pentru a depista si combate fenomenele de substituire a produselor provenite din import sau comert intracomunitar cu cele autohtone.

De asemenea, acestia verifica atestatele de producator pentru persoanele fizice existente in piata si asigura, impreuna cu administratiile pietelor, spatiul de comercializare distinct si semnalizat pentru produsele acestora.

In urma controalelor efectuate, inspectorii ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale cu atributii in sectorul legume fructe au aplicat sanctiuni contraventionale in valoare de 123.500 lei, pentru nereguli privind trasabilitatea si etichetarea si un numar de 118 avertismente, cu planuri de remediere a deficientelor.

Totodata, inspectorii fitosanitari din cadrul Autoritatii Nationale Fitosanitare verifica pe tot parcursul anului respectarea normelor prevazute in Programul National de Monitorizare a Reziduurilor de Pesticide la toate loturile de legume si fructe expuse la comercializare in pietele agroalimentare de catre producatorii autohtoni persoane fizice si in hypermarketuri de catre cooperativele sau grupurile de producatori din domeniul legume-fructe.

Pana la aceasta data au fost prelevate 2.106 probe din toate sortimentele de legume-fructe si din toate bazinele de productie legumicola din tara si au fost analizate 2.072 probe, iar 34 probe se afla in lucru.

Pana la aceasta data, la toate probele analizate nu au fost constatate depasiri ale limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide, fiind indeplinite standardele de calitate si neprezentand riscuri pentru consumatori, informeaza Ministerul Agriculturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *