Franta asteapta una din cele mai mici productii de porumb din ultimii 10 ani

Franta asteapta una din cele mai mici productii de porumb din ultimii 10 ani

 

pbComisia Europeana estimeaza o productie mai mica de porumb in acest an la nivelul UE, in ciuda majorarii suprafetelor cultivate. Francezii, de exemplu, s-ar putea sa aiba unul dintre cei mai slabi ani din ultimul deceniu. Principalii concurenti europeni sunt romanii, ungurii, bulgarii si ucrainenii, care au devenit cel mai mare furnizor de porumb pentru UE, potrivit pleinchamp. «In ciuda acestei scaderi de productie, UE nu ar trebui sa reediteze recordul la importuri din campania 2018/2019, cand acestea au atins 24 milioane de tone. Recolta buna de cereale paioase ar trebui sa limiteze importurile de porumb extra-comunitare folosite in alimentatia animalelor. Sa nu uitam, UE este cel mai mare importator de porumb la nivelul mondial’’, sustine Xavier Cassedanne, expert in cultura mare de la Credit Agricole.

Franta exporta 45% din productia de porumb, care tari din UE cum ar fi Spania, Belgia si Olanda, pentru ca nu este competitiva pe pietele terte dominate de SUA, Brazilia, Argentina si Ucraina.

„La nivelul UE, concurenta este reprezentata de tarile de la Marea Neagra, in special Romania, care a ajuns de la exporturi de 500 000 tone in 2012, la 3,7 mil. de tone, cat se estimeaza, de exemplu, pentru sezonul 2019/2020, fata de 4 milioane de tone in cazul Frantei. Bulgaria si Ungaria sunt alti chalangeri importanti care pot perturba cotele noastre de piata”, mai arata expertul francez.

Citeste si EXCLUSIV: Studiul „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza extensiva a pietei terenurilor

In afara UE, Ucraina este un concurent important, care ar putea sa incurce calculele francezilor. La acest moment, Ucraina este principalul furnizor de porumb al UE si asteapta productii cu randamente foarte bune (productie estimata intre 35 si 36 milioane de tone).

Citeste si Romania mai are doar 4 judete curate de pesta porcina africana!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *