Fost ministru al Agriculturii: 60% din terenul agricol al Romaniei este detinut de straini

Fost ministru al Agriculturii: 60% din terenul agricol al Romaniei este detinut de straini

 

tabara_clujFostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabara, sustine ca strainii au ajuns sa detina 60% din terenurile agricole ale Romaniei, ceea ce constituie un semnal serios de alarma, daca chiar asa este. Si nu doar atat, el vorbeste si de faptul ca “se fac chiar aranjamente cu instantele judecatoresti pentru ca romanii sa nu poata cumpara teren”. Acuzatii grave care ar trebui sa puna serios pe ganduri conducerea Ministerului Agriculturii, care a tot promis ca o sa faca publice date privind piata funciara din Romania, mai precis procentul suprafetelor agricole detinute de straini.

“Agricultura romaneasca are un potential imens, pe care îl estimez de 40-50 de miliarde de euro, fata de doar 15 miliarde cat produce acum. Tara noastra poate sa hraneasca o populatie de 80 de milioane de locuitori, deci poate fi exportator de siguranta alimentara. Putem sa producem de trei ori mai mult decat o facem acum. Italia este al doilea producator agricol din Europa, cu 55 de miliarde de euro în 2016, dar are un potential de 44% fata de al Romaniei, primul fiind Franta, cu 74 de miliarde.

Cu toate acestea, 60% din terenul agricol al Romaniei este detinut de straini, am informatii ca se fac chiar aranjamente cu instantele judecatoresti pentru ca romanii sa nu poata cumpara teren. Marea problema este ca noi exportam, sub forma de materie prima, subventiile pe care le primim de la Uniunea Europeana”, a declarat Tabara la Cluj in cadrul conferintei “PRIA Agriculture – Cresterea potentialului agricol al Romaniei”, organizata in data de 8 mai, potrivit Ziua de Cluj.

Fermele mici din Israel si Italia, un model pentru romani?!

Presedintele ASAS a mai vorbit si despre faptul ca ar trebui sa acordam mai multa atentie fermelor mici locale, Iar pentru a ne convinge de acest loc, am putea lua drept exemplu Transilvania sau Bucovina.

Citeste si EXCLUSIV: Studiul „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza extensiva a pietei terenurilor

„Nu trebuie sa ne orientam catre ferme mari, ci spre cele mici, locale. Transilvania, Banatul, Bucovina au un aport la produsul intern brut mult mai mare decat alte regiuni deoarece nu exista decat un numar redus de astfel de mari companii agricole, precum cele de la Alba, Curtici sau Bacau. Noi trebuie sa avem ca model fermele mici, precum cele din Italia sau Israel, cu cel mult 30-50 ha si 50 de vaci, însa pe langa acestea trebuie sa cream si mici magazine si restaurante locale”, a declarat Tabara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *