Alianta pentru Agricultura si Cooperare cere autoritatilor sa faca toate demersurile necesare, astfel incat Romania sa poata sa recurga la tratamentul semintelor cu insecticide neonicotinoide, pana la momentul in care industria produselor de protectia plantelor va pune pe piata o alta molecula care sa asigure o protectie cel putin la fel de eficienta fata de daunatorii de sol specifici zonei bazinului Marii Negre.
“De ce ne dorim acest lucru? Fiindca Romania este primul producator de floarea-soarelui si porumb, dupa cum este si cel de-al treilea producator de seminte (material semincer) pentru aceleasi culturi la nivelul UE. In conditiile pierderii dreptului fermierilor de a-si proteja eficient ogoarele, acestia nu vor mai putea infiinta cele doua culturi de importanta majora, ceea ce ar insemna un dezastru economic pentru sectorul agricol romanesc si, implicit, pentru securitatea alimentara a partenerilor sai de export intra si extra-comunitari”, au declarat reprezentantii Aliantei, intr-o conferinta de presa, potrivit Agerpres.
Decizia Curtii Europene de Justitie pronuntata zilele trecute in legatura cu regulamentul privind introducerea pe piata a substantelor de protectie a plantelor, in speta neonicotinoidele, a determinat si poate determina niste efecte “incontrolabile”, a declarat presedintele Uniunii de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV), Mircea Baluta.
“Consideram aceasta decizie surprinzatoare, pentru ca, daca o analizam din punct de vedere juridic, observam ca o abordare de forma, de cale extraordinara, a determinat si poate determina niste efecte care sunt incontrolabile din punctul nostru de vedere. Am observat ca nu a fost antamat fondul problemei, adica ceea ce pe noi in general ca fermieri, cultivatori de floarea-soarelui, porumb, sfecla de zahar, culturi care au ca principal daunatori de sol, cei care se regasesc in Romania – viermii de sarma, gargarita, ratisoara porumbului – fara a antama, cum am spus, fondul problemei, care arata ca pentru fermierii din Romania singura solutie viabila economic, tehnic, tehnologic ramane acest tratament al semintelor la sol cu substante de natura neonicotinoidelor, care sunt cele care asigura reusita culturilor si pana la urma existenta noastra ca fermieri”, a spus Baluta in conferinta.
In opinia sa, Romania are niste conditii specifice si este nevoie in continuare de aceasta solutie de tratament al semintelor, pentru a mentine fermele, salariatii si investitiile facute.
“Avem niste conditii specifice pe care le cunoastem noi ca fermieri, iar demersul nostru trebuie sa fie astazi luat ca un semnal de alarma pentru ca ne dorim in continuare sa ne mentinem fermele, salariatii, investitiile facute. Am incredere ca putem sa rezolvam si sa mentinem in continuare aceasta unica solutie de tratament seminte, pentru ca am observat ca nu exista din partea industriei de protectie a plantelor la acest moment substante de tratament pentru seminte care sa asigure o protectie similara. Ne dorim sa avem alternative, dar ele trebuie sa aiba un cost economic justificat, trebuie sa aiba eficienta, eficacitate. Pana la ora actuala nu am gasit acest lucru”, a afirmat presedintele UNCSV.
La randul sau, reprezentantul Pro Agro, Marius Micu, vicepresedinte al Comitetului Organizatiilor Profesionale Agricole din Uniunea Europeana (Copa-Cogeca), a subliniat ca situatia creata de decizia CJUE nu impacteaza numai fermierii din Romania, ci si pe cei europeni, mai ales ca nu suntem tara cu cele mai multe derogari in ceea ce priveste aceste substante.
De asemenea, directorul executiv al Forumului APPR, Alina Cretu, a subliniat ca, incepand cu anul 2017, a realizat impreuna cu Institutul de la Fundulea campuri de cercetare aplicata in care s-a incercat sa se gaseasca solutii eficace in camp pentru fermieri, in contextul in care nu ar mai fi existat tratamentul semintelor cu neonicotinoide, iar niciuna dintre variante nu s-a dovedit eficienta.â
“Utilizarea acestor produse nu reprezinta decat o ultima solutie pentru fermierul din Romania, cultivator de porumb, floarea soarelui si sfecla. Oricat am incerca sa utilizam metode de management integrat al bolilor si daunatorilor, trebuie sa inteleaga cei care poate inca nu au inteles sau nu au vrut sa inteleaga ca nu exista solutii alternative. Daca cineva vine si ne arata aceste solutii alternative, care sa fie, cum spuneam la inceput, eficace si eficiente din punct de vedere economic, va garantam ca fermierii vor fi primii care vor utiliza aceste solutii”, a adaugat reprezentanta Forumului APPR.
Nu in ultimul rand, Achim Irimescu, ministru plenipotentiar in cadrul Reprezentantei Romaniei la Uniunea Europeana, a transmis intr-un mesaj video ca trebuie neaparat sa convingem Comisia de realitatea din Romania, dar acest lucru se poate face numai cu argumente solide si prezentarea studiilor efectuate de cercetarea romaneasca.