Procesatorii de lapte din Romania sunt constituiti intr-un cartel, drept pentru care impun preturi de mizerie, mult sub costul de productie, sustin fermierii romani. Ei considera ca zootehnistul roman are doar doua optiuni – fie sa vanda efectiv in pierdere, fie sa lichideze afacerea. ”E un monopol. Sunt mai multi care preiau laptele, dar ei sunt cam intelesi intre ei.(…) Nu stiu cum calculeaza ei pretul asta. Ei vin si-ti spun. Iti iau laptele, dar iti dau atat. Vrei sa-l dai bine. Daca nu, maine dimineata nu mai trimit masina la tine”, sustine Costel Caras, fermier din judetul Ilfov.
Pretul scade si creste la un semn in toata tara
Acesta ii acuza pe procesatori de manipulare a informatiilor din presa si de practici neloiale care eludeaza orice regula a economiei de piata.
“Nu poti sa accepti nimic din ceea ce este prezentat prin presa. Intodeauna la un semn pretul creste in toata tara, la un semn pretul scade in toata tara. Lucrurile sunt cam ciudate. Hai sa o lasam asa ca e economie de piata, dar e un pic cam ciudat”, a continuat Caras.
El sustine ca nu exista niciun fel de marja de negociere cu procesatorii care profita din plin de pozitia lor de cvasimonopol si pot denunta oricand unilateral contractele.
”Cu ei nu poti sa negociezi. Ei vin si-ti zic ca-ti fac un mare serviciu ca-ti iau laptele. Ei zic – bai, vrei sa-l dai?! Bun, daca vrei sa-l dai iti dam 50 de bani. Iti convine? Nu, hai pa…Daca apoi te duci la ei si le zici – mai dati si voi zece bani. Ei zic – ce ma?! Zece bani?! De maine-dimineata masina nu mai vine la poarta…”, a mai spus fermierul din Ilfov.
Caras a mai aratat ca, in urma deciziilor procesatorilor, practic toti fermierii din Romania sunt transformati in potentiali infractori.
“Cand tu produci cu 1,2 lei laptele si-l vinzi cu 70 de bani… Practic, noi suntem toti infractori, pentru ca legea finantelor spune clar ca nu ai voie sa vinzi ceva sub pretul de cost. Ori, noi toti vindem sub pretul de cost. Ce tara e asta?!”, a punctate Caras.
Ferma de vaci – “puscarie la locul de munca”
Ca urmare a acestei anomalii, nu este de mirare ca fermierii incep sa-si lichideze afacerile pe capete.
“Am ferma de vaci. A fost de 150 de capete, acum a ajuns la 73 si peste 4-5 luni vom fi zero! Cu 90 de bani litrul de lapte nu poti sa mergi in continuare. Am vaci aduse din Germania, Holstein; am sperat sa fie o afacere buna, dar pana acum a fost doar puscarie la locul de munca. Acum o sa mai las sa faca si altul puscarie, sau sa trecem pe zer cu soia, lapte mai bun adus din strainatate”, a aratat Constantin Colac, fermier din Romanesti, judetul Iasi.
El acuza, de asemenea, guvernantii ca pun pe butuci ce a mai ramas din agricultura Romaniei prin intarzierea platii subventiilor.
“Mai am rate la banca inca patru ani de zile si de-asta nu le-am vandut in totalitate. Le-am luat cu banii din banca. Mai cultiv si 300 de hectare de teren. Eu n-am luat bani nici pentru animale, nici pe vegetal. Eu n-am luat niciun ban! Pentru ca sunt un pic mai urat la fata, probabil…Am vrut sa vin si la protestul trecut, pe 1 august, dar nu am avut bani sa ajung in Bucuresti… “, a mai spus Colac.
Nemultumirea fermierilor din Iasi este impartasita si de zootehnistii din Harghita.
“Laptele il vand la persoane fizice si la procesatori. Problema este ca e dreptul nostru si trebuie sa primim subventiile. S-au anuntat cinci date pentru plata subventiilor pana acum. Eu pe 12 august trebuia sa platesc rata la banca si il intreb pe ministrul Irimescu cand o sa primesc banii ca sa-mi pot plati rata. Firma mea pe 25 in fiecare luna trebuie sa plateasca impozitele. Asta nu inteleg eu. Cum a ajuns tara asta in halul asta?!”, a intarit ideea Robert Barto, un fermier din Harghita.
Lichidez tot si ma fac senator ca pot sa mint si eu
Fermierul a aratat ca intentioneaza sa vanda, pur si simplu, vacile si sa desfiinteze ferma chiar daca nu mai are alta sursa de venit.
“O sa vand vacile de acasa, o sa desfiintez totul. Imediat vin alegerile si o sa candidez ca deputat sau senator, si, cu minciunile, daca merge, pot sa mint si eu. De la 16 octombrie 2015 doar cu promisiunile am trait. Sunt un om cinsit. Eu sunt numai cu vacile; nu am alta sursa de venit”, a aratat Barto.
Vacile, doar la Antipa. Si fermierii…
Fermierii vad viitorul zootehniei in culori sumbre, desi inca mai au resurse pentru autoironie.
“Deocamdata noi vedem ca nu se intampla nimic. De la 7 milioane de vaci am scazut la 800.000. Probabil ca, in curand, la muzeul Antipa aici o sa fie ultimele vaci. Si ultimii fermieri. Poate impaiaza cativa si-I baga aici”, a conchis Costel Caras.