FAO: Oferta si cererea de cereale la un nivel “confortabil”

 

cerealePerspectivele timpurii indica o productie mondiala de cereale la un nou record de 2 722 milioane de tone in 2019, o revenire de 2,7% fata de anul precedent, potrivit noului raport privind Cererea si Oferta de Cereale, lansat joi, dupa cum a anuntat FAO. Utilizarea cerealelor la nivel mondial este, de asemenea, de asteptat sa ajunga la un nivel ridicat, in crestere cu 1,5% in anul urmator.

Citeste si EXCLUSIV: Studiul „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza extensiva a pietei terenurilor

Consumul global de cereale este prognozat sa creasca cu 1,1%, iar orezul sa creasca si mai rapid, in timp ce cererea pentru cereale grosiere pentru furaje si utilizari industriale este de asteptat sa fie si mai puternica.

Pe baza acestor previziuni, stocurile mondiale de cereale vor fi reduse marginal in cursul anului 2019, ajungand la 847 milioane de tone, ducand la o scadere usoara a raportului intre rezerve si utilizare la nivel global pana la 30,1%.

Preturile internationale sunt susceptibile de a ramane sub presiune pe fondul unui echilibru general al ofertei si al cererii pentru aproape toate cerealele, cu perspective comerciale mai favorabile in special pentru grau si orez.

In aprilie, indicele FAO pentru preturile la cereale a scazut cu 2,8%, determinat in mare parte de estiimarile pentru grau si porumb – pentru care perspectivele de productie sunt pozitive – in timp ce cotatiile pentru orez au ramas in general stabile.

Citeste si Nicolae Sitaru: Pretul la porumb este stationar, undeva la 700 lei/tona. Graul, in schimb, are un pret mai bun

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *