FAO: Lactatele, in topul scumpirilor, in mai. Pretul la cereale a crescut din cauza ingrijorarilor privind noua recolta

FAO: Lactatele, in topul scumpirilor, in mai. Pretul la cereale a crescut din cauza ingrijorarilor privind noua recolta

 

faoPreturile la produsele alimentare la nivel mondial au crescut in luna mai, inregistrandu-se o crestere semnificativa a preturilor la produsele lactate. Indicele FAO pentru preturile alimentelor a inregistrat in medie 176,2 puncte in cursul lunii mai, in crestere cu 1,2% fata de luna aprilie. De remarcat faptul ca indicele FAO pentru preturile la cereale a crescut cu 2,4% fata de luna aprilie, marcand o crestere de 17% pe an, ajungand astfel la cel mai inalt nivel din ianuarie 2015. Preturile la grau au crescut in mare parte din cauza preocuparilor legate de perspectivele de productie din mai multe tari exportatoare majore, in timp ce perspectivele de productie scazuta din America de Sud au dus la cresterea preturilor pentru cerealele grosiere.

Preturile internationale la orez au fost, de asemenea stabile, datorita achizitiilor considerabile facute de cumparatorii din Asia de Sud-Est.

Indicele FAO pentru preturile alimentelor este un indice calculat in baza tranzactiilor care urmareste preturile pietei internationale pentru cinci grupuri principale de produse alimentare. Cresterea din luna mai se bazeaza pe o tendinta recenta de majorare a preturilor la cerealele de baza si produsele lactate si o scadere a preturilor la zahar si uleiurile vegetale.

Citeste si Istoria se repeta si in acest an. In Oltenia, producatorii au ajuns sa vanda castravetii cu mai putin de 30 de bani/kg!

Indicele FAO pentru preturile la produsele lactate a crescut in luna mai cu 5,5%, fiind in medie cu 11,5% mai mare decat cu un an in urma. Stocurile limitate in Noua Zeelanda, exportatorul principal de produse lactate, a avut un impact semnificativ asupra cresterii tensiunii in piata in ultimele luni.

Indicele FAO pentru preturile la uleiurile vegetale a scazut cu 2,6%, marcand cea de-a 27-a luna de scadere. Cotatiile de pret la uleiul de palmier, soia si floarea-soarelui au scazut in mare parte, datorita stocurilor globale mari.

Vezi si EXCLUSIV: Studiu de piata “Cele mai productive soluri din Romania. Top producatori Cereale”

Indicele FAO pentru preturile la carne a scazut marginal, in timp ce Indicele FAO pentru preturile la zahar a inregistrat cea de-a sasea scadere lunara consecutiva, cu 0,5% fata de luna aprilie, reflectand conditiile favorabile de recoltare in zonele de productie majore din Brazilia – cel mai mare producator si exportator de zahar din lume.

One thought on “FAO: Lactatele, in topul scumpirilor, in mai. Pretul la cereale a crescut din cauza ingrijorarilor privind noua recolta

 1. Z&D Naturals
  Un produs realizat din tuful zeolitic mineralizat (zeolit de Rupea) care se incadreaza directivelor consiliului, nr.102/2001din data de 27.11.2001 pentru modificarea directivei CE/29/1999, referitoare la substante si produse nedorite in administratia animalelor; precum si recomandarea comisiei din data de 4.03.2002 referitoare la reducerea nivelului de dioxine, furaje si PCB in furajarea animalelor ( 2002/201/CE ).
  Tuful zeolitic mineralizat este un produs natural „extract natural de terra” , nu este toxic, nu are contraindicatii, nu polueaza mediul ambiant.
  Utilizarea zeolitului ca aditiv furajer in hrana animalelor si pasarilor
  Prospect 2007
  Intocmit:
  Ing. Gelu Chioreanu – Geolog
  Dr. Cornel Podar – Doctor in medicina veterinara si cercetator stiintific
  Academia de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu Sisesti” I.C.D.C.B. , Balotesti.
  Statiunea de cercetare si dezvoltare pentru cresterea bovinelor Targu Mures, Sangeorzu de Mures.
  Tuful vulcanic zeolitic mineralizat se obtine din roci vulcanice bogate in zeoliti naturali, in care clinoptilolitul este predominant (adevaratul zeolit cu proprietati speciale).
  Din punct de vedere chimic, zeolitii proveniti din tufurile vulcanice sunt aluminosilicati, hidratati si cristalini, cu structura reticulara, avand capacitatea de a pierde si castiga reversibil apa, de a-si schimba cationii constituenti, fapt ce le confera proprietati specifice de absortie, desorbtie si schimb ionic.
  Aceste proprietati pot fi folosite in nutritia animalelor. Cel mai important exemplu, in nutritia rumegatoarelor, in laboratorul lor de baza „Rumenul” se formeaza pe langa acizii grasi volatili (AGV) cu rol esential in nutritie si o serie de gaze, CO₂, CH₄, adunate intr-un dom gazos si eructate, dar si NH₃ sau NH₄+ care prin efectul zeolitilor sunt cooptati in schimbul celor de Na si formeaza complexe care se descompun in proteine in digestia intestinala.
  De asemenea aceste proprietati sunt utile in nutritia animala pentru reducerea bolilor intestinale (sindroame diareice, enterite) la tineretul in crestere.
  Pentru animalele rumegatoare tuful zeolitic mineralizat constituie un rezervor de azot amoniacal pe care il cedeaza treptat pe masura capacitatii de utilizare de catre microorganismele simbionte rumenale. Tuful vulcanic zeolitic s-a adaugat in procent de 5-10% in ratiile rumegatoarelor, cand s-au utilizat „SANS” (substante azotate sintetice neproteice de tipul ureei si izobutilideni diureici IBDU, in vederea retardarii si etapizarii descompunerii ureei).
  Tuful vulcanic zeolitic mineralizat asigura necesarul de macro si microelemente pentru animale, stimuleaza sanatatea si productia animalelor. Elementele chimice continute de produs sunt: Fe, Ca, Mg, Na, P, Cu, Zn, Mn, Si, Al, Cr s.a.m.d.
  In vederea stabilirii compozitiei chimice s-au trimis probe la laboratorul central de control al furajelor, Obor, Bucuresti dar si in Germania. Pentru aceste analize complexe s-a utilizat metoda spectrala a fluorescentei de raze X (XRF) pe un spectometru Bruker-AXS, in cadrul laboratorului Geolab al Universitatii din Utrech – Olanda.
  Probele(10 g) indica 60 – 95 % vitroclaste zeolitizate, 5 – 25 % cristaloclaste (cuart, feldspati potasici) si 1 – 15 % epiclaste, litoclaste metamorfice, muscovite.
  Elementele majore sunt: SiO2(68.75 %), Al2O3(11.53 %), Fe2O3(2 %), CaO(2.83%), MgO(1.18 %), Na2O(0.49 %), K2O(2.18 %).
  Au fost efectuate si analize privind radioactivitatea unor elemente constituente: 238U – 45Bq/kg, 228Ra – 38Bq/kg, 240Pb – 54Bq/kg, 127Ac – 1.8Bq/kg, 238Th – 42.9Bq/kg, 40K – 600Bq/kg, valori situate sub normele europene admise (700Bq/kg).
  Celelalte elemente chimice identificate sunt: As, Pb, Ni, Ti, P, Mn, Cr, V, Sn, Sr, Ba, Rb, Nb, Y, Sc, La, Nd, Tb, L – Toate situate sub normele admise.
  Cercetarile efectuate intr-o serie intreaga de tari: SUA, Anglia, Rusia, Japonia, China, Slovenia, Turcia s.a.m.d., evidentiaza roluladministrarii tufurilor vulcanice zeolitice ca aditivi furajeri la animale si pasari.
  Principalele actiuni ale produsului ca aditiv furajer:
  constitue o sursa de minerale pentru animale ce se utilizeaza diferentiat in functie de specie, structura ratiei si PH-ul gastro-intestinal;
  produce schimburi de ioni cu efect favorabil pentru animale asa cum dovedesc testarile biochimice din serul sanguin;
  creste sporul mediu zilnic si se reduce consumul specific;
  stimuleaza sistemul imunitar;
  actiune energizanta generala, antitoxica, pe complexul gastro-intestinal;
  blocheaza microtoxinele din furaje;
  blocheaza, in buna parte, substantele radioactive;
  favorizeaza procesele de crestere si dezvoltare;
  reduce substantial rata morbiditatii si a mortalitatii, in special la animalele tinere;
  combate si previne canibalismul la pasari;
  creste substantial rezistenta la spargere a cojii oualelor;
  previne unele ticuri si tulburari la animale;
  creste substantial productia animala si calitatea acesteia;
  creste consistenta fecalelor si nu polueaza prin dejectii mediul inconjurator;
  are efecte favorabile in conversia superioara a furajelor.
  Rezultate biologice si economice:
  creste sporul mediu la vitei si tineretul taurin circa 15 – 26 % si se reduce consumul specific cu 18 – 22 % respectiv 28 %;
  creste continutul de fosfor in sange cu 23 – 25 %;
  creste indicele de conversie a furajelor, scade consumul de substanta uscate cu 21 – 30 % , scade costul furajarii cu 23 %, scade consumul de fibroase cu 24 % si concentrate cu 21 %;
  creste apetitul si voiniciunea animalelor;
  pielea si parul au un luciu specific;
  creste productia de lapte la vaci cu 17 – 18 %, continutul in grasime cu 12 – 22 %, in proteine cu 7%;
  se imbunatatesc indicii de calitate igienica a laptelui, scade procentul de NTG si NCS din lapte (numarul total de germeni si numarul de celule somatice)cu 20 %;
  se imbunatatesc indicii de reproductie la vaci prin continutul in P si alte microelemente utile;
  La porcii de ingrasat creste sporul mediu zilnic cu 17.5 % si se reduce cu 60 de zile realizarea greutatii de 100 kg;
  la pasari din rasele outoare se reduce procentul de oua sparte de la aproximativ 20 % la 4 %, coaja oualelor devine intens colorata si stralucitoare;
  scade procentul de imbolnaviri digestive, sindrom diareic la vitei si tineret cu 30 %;
  prin structura cristalelor poliedrice, piramidale, produsul are efecte energetice aparte – efectul formelor perfecte asupra organismelor vii;
  previne si combate acidoza rumenala si metabolica la rumegatoare.
  Dozele de tuf vulcanic administrate:
  SPECIA SI CATEGORIA DE PASARI SI ANIMALE
  CANTITATEA MEDIE DE CONCENTRATE /CAP/ZI/KG
  PROCENT DE TUF VULCANIC ZEOLITIC ( % )
  CANTITATEA MEDIE /CAP/ZI/G
  VACI DE LAPTE 5 3 150
  TINERET TAURIN DE PRASILA 2 2 40
  TINERET TAURIN LA INGRASAT 4 2 80
  VITEI 1 3 30
  OVINE ADULTE 0,5 5 25
  CAPRINE ADULTE 0,5 5 25
  SCROAFE SI VITEI 4 2 80
  TINERET PORCIN LA INGRASAT 3 2 60
  PURCEI INTARCATI 1 3 30
  PUI DE CARNE 0,1 3 3
  GAINI OUTOARE 0,2 2 4
  BOBOCI DE RATA 0,08 2,5 2
  BOBOCI DE GASCA 0,08 2,5 2
  CURCI ADULTE 0,3 8 24
  PORUMBEI 0,06 2 12
  IEPURI ADULTI 0,5 2 10
  CABALINE 4 2 80
  PESTI 0,1 10 10
  NURCI 0,4 3 12
  NUTRII 0,4 3 12
  VULPI ARGINTII 0,5 4 20
  FAZANI 0,1 2 2
  PREPELITE 0,1 2 2
  STRUTI 3 2 60
  LA ANIMALELE SALBATICE SE ADMINISTREAZA CARAMIZI MINERALE: SARE 20%, FOSFAT DICALCIC 30%, TUF VULCANIC MINERALIZAT 40%, CIMENT CU AL 10%;
  LA CABALINE SE ADMINISTREAZA PE O PERIOADA SCURTA PENTRU PREVENIREA SINDROMULUI DE COLICI;
  LA PESTI SE ADMINISTREAZA IN IAZURI ODATA CU CONCENTRATELE;
  LA ANIMALELE DE BLANA SE ADMINISTREAZA IN AMESTEC CU PRODUSELE CARNATE, IAR LA NUTRII IN NUTRETUL CONCENTRAT.
  Tuful zeolitic mineralizat se incadreaza directivelor consiliului, nr.102/2001din data de 27.11.2001 pentru modificarea directivei CE/29/1999, referitoare la substante si produse nedorite in administratia animalelor; precum si recomandarea comisiei din data de 4.03.2002 referitoare la reducerea nivelului de dioxine, furaje si PCB in furajarea animalelor ( 2002/201/CE ).
  Tuful zeolitic mineralizat este un produs natural „extract natural de terra” , nu este toxic, nu are contraindicatii, nu polueaza mediul ambiant.
  Chioreanu Gelu Cornel Podar
  Inginer Geolog Cercetator stiintific Pr. Gr. 1
  Doctor in medicina veterinara
  Membru al Academiei Oamenilor de Stiinta
  – S.C.DC.B. TG. MURES

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *