Exonia va aduce in Romania hartia din frunze produsa in Ucraina

Exonia va aduce in Romania hartia din frunze produsa in Ucraina

 

exoniaFabrica de ambalaje Exonia din Iasi va importa in Romania, in urma parteneriatului cu fabrica din Zhitomir (Ucraina), hartie fabricata din frunze uscate, colectate la nivel local. Reprezentantii producatorului roman vor testa in Ucraina in premiera mondiala, primul lot de hartie Re-leaf Paper” obtinuta din frunze uscate. Inovatia, extrem de importanta pentru protejarea padurilor, vine din Ucraina, unde un tanar de 18 ani a descoperit o modalitate de fabricare a hartiei din frunze in loc de masa lemnoasa. In trecut, cercetatori din Germania si Japonia au mai incercat si produca hartie in frunze de stejar si de ficus. Dar, dupa cum a descoperit Valentyn Frechka, nu au reusit sa extraga suficienta pulpa din respectivele frunze.

Problema a fost utilizarea unor metode prea distructive de extragere a pulpei, in timp ce frunzele nu au un continut ridicat de pulpa.

Valentyn Frechka a utilizat o tehnologie mult mai putin distructiva si a obtinut pulpa cu un procent de 50-60% de celuloza. Pulpa poate fi ulterior presata pentru a se obtine hartie, dar si saci, cutii de carton sau alet ambalaje.

Daca la nivel mondial s-ar produce cel putin 10.000 de tone de hartie folosind aceasta tehnologie, suprafatele de paduri care sunt taiate anual pentru productia de hartie s-ar diminua anual cu 2%.

Fabrica din Ucraina se afla in parteneriat cu fabrica de ambalaje Exonia din Romania, care produce pungi din materii prime reciclate sau din plantatii forestiere destinate exploatarii industriale. Compania Exonia a avut, in 2019, o cifra de afaceri de 4,9 milioane euro. Pentru 2020 estimeaza o crestere de 50%, dupa ce va deschide, in martie, o fabrica de ambalaje in Iasi.

Sursa: Adevarul Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *