Fondatorul Naturevo, John Enoiu, sustine ca mai mult de 70% din ingrasamintele utilizate in Romania sunt azotoase, folosirea acestora avand ca efect pierderi de apa din plante, scaderea rezistentei plantelor la seceta, precum si caderea plantelor, pentru ca acestea nu mai acumuleaza potasiu si nici calciu, de unde rezulta si o fertilitate mai slaba. „Cheltuim extrem de multi bani degeaba, este ca atunci cand mancam paine, paine, paine si bem apa, apa, apa. Rezulta malnutritie si consecintele le stim. Majoritatea fermierilor nu a sesizat arsurile solare pe culturi gen cereale sau floarea soarelui. Voi le-ati considerat boli si ati dat cu produse la greu, produse sistemice scumpe si n-ati obtinut rezultate. Ati zis ca n-au fost bune produsele. Eu va zic cu raspundere ca au fost arsuri, s-au produs in 2016, dar si in 2017, nu chiar cu aceeasi intensitate si au determinat uscarea culturii. Planta a ramas pai, iar cand se intampla asa ceva este vorba de arsuri solare”, s-a adresat Enoiu fermierilor prezenti la simpozionul Naturevo desfasurat recent la Bucuresti.
Cele mai periculoase fenomene meteo, dincolo de arsita din ultimii ani, cu care fermierii se confrunta sunt furtunile puternice si grindina. Ei trebuie sa stie insa ca efectele pot fi reduse la minimum daca plantele au o nutritie echilibrata.
Enoiu ii sfatuieste pe fermierii romani sa fie foarte atenti la schimbările climatice, al caror efect se observa deja si se prevede a deveni si mai pronunţat. Evenimentele climatice extreme, inclusiv valurile de căldură, perioadele de secetă şi de inundaţii, sunt preconizate a deveni mai frecvente şi mai intense. In acest context trebuie dezvoltate strategii şi acţiuni de adaptare la impactul schimbărilor climatice. Naturevo a pregatit pentu fermierii romani conceptul EVO CLIMA, care aduce si solutiile la aceste probleme.
’’Trebuie se concepem programe integrate care sa prezerva apa, pentru ca nu mai avem o repartitie a precipitatiilor asa cum era inainte. O avem foarte mult o data, dupa aceea vin perioade secetoase, iar media de precipitatii este buna, dar nu uniforma. Trebuie sa stim cum se prezervam apa in sol, sa facem planta sa consume mai putina apa si sa piarda si mai putina apa”, a afirmat Enoiu.
In ceea ce priveste retragerea de pe piata a anumitor produse in perioada urmatoare, conform reglementarilor UE, oficialii Naturevo spun ca acestea pot fi inlocuite fara problema de catre biopesticide si biostimulatori.
Vezi si EXCLUSIV: STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII”
Naturevo este o companie cu capital privat, integral romanesc, înfiintata în anul 1999. Compania este distribuitor national al input-urilor de baza pentru productia agricola: know-how, seminte, produse pentru protectia plantelor, îngrasaminte pentru sol, fertilizanti foliari, bioregulatori etc. Naturevo ofera fermierilor solutii de calitate prin programe integrate, rezultatul cercetarii si inovarii continue. Tehnologiile sunt adaptate conditiilor specifice din Romania si schimbarilor climatice din ultimii ani, pentru realizarea unei agriculturi durabile.