Dr. ing Marius Viorel Roman: Productia de caise, piersici si nectarine este compromisa in sudul tarii

Dr. ing Marius Viorel Roman: Productia de caise, piersici si nectarine este compromisa in sudul tarii

 

caiseVesti proaste pentru producatorii de fructe! Variatiile mari de temperaturi din ultima perioada vor afecta productia de fructe din acest, an, in special in partea de sud a tarii. Dr.ing Marius Viorel Roman, proprietarul pepinierei pomicole Afumati – Ilfov, sustine ca productia de caise, piersici si nectarine este compromisa in acest an in aceasta zona a Romaniei. „Anul acesta in zona de Sud a Romaniei au fost temperaturi negative care au scazut sub – 22 grade, in perioada de 28 februarie – 1 Martie. Pe fondul temperaturilor foarte ridicate din luna ianuarie si prima jumatate a lunii februarie speciile cais, piersic si nectarin au iesit din repausul vegetativ profund, fiind surprinse in fenofaze avansate, respectiv umflarea mugurilor, desmugurit sau chiar buton floral (in cazul soiurilor extratimpurii de cais). Rezultatul fiind pierderea totala sau in proportie de peste 80% a mugurilor floriferi, in cazul speciilor cais, piersic, nectarin si chiar a unor soiuri extratimpurii de cires”, arata Marius Viorel Roman intr-o postare pe contul sau de Facebook.

Cu cat plantele au fost surprinse intr-o fenofaza vegetativa mai avansata cu atat pierderile de muguri floriferi, au fost mai substantiale. Gradul de afectare a fost direct influentat de valoarea minimei inregistrata pentru fiecare zona/microclimat in parte.

Citeste si Romania transformata intr-o colonie. Doar 57% din consumul de fructe este asigurat din intern

„In zonele unde temperaturile au scazut sub – 12 grade, iar pomii nu se mai aflau in repaus vegetativ, respectiv pornisera in vegetatie, au fost inregistrate pierderi ale mugurilor floriferi de cca. 20 – 30%, iar pe masura ce minima a scazut spre valoarea de – 18 si chiar – 22 grade pierderile de muguri floriferi inregistrate sunt de peste 90% si chair 100%. In concluzie, pe partea de sud a tarii productia de caise, piersici si nectarine este compromisa”, afirma specialistul ilfovean.

Citeste si EXCLUSIV: STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII”

Viorel Roman recomanda atat micilor cultivatori care au pomii din speciile cais, piersic si nectarin, in gospodariile familiare, dar mai ales celor care detin plantatii comerciale din speciile termofile sa analizeze viabilitatea mugurilor floriferi, prin sectiuni ale mugurilor, in urma careia se poate constata care este procentul de muguri afectati. In vederea obtinerii unei productii normale de fructe este nevoie de un procent minim de 30% muguri viabili, care sa fie bine repartizati in coroana. In situatia in care procentul de muguri viabili este mai mic, iar pomii nu au fost taiati, este indicat sa se lase o incarcatura cu ramuri de rod/muguri de rod, mai mare, care sa suplineasca procentul de muguri afectati.

Sursa foto: FB Roman Marius Viorel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *