Dimitrie Musca: Se cumpara in draci pamant si orice in Romania, dar mai ales in Ardeal

Dimitrie Musca: Se cumpara in draci pamant si orice in Romania, dar mai ales in Ardeal

 

muscaDimitrie Musca, un cunoscut fermier din Ardeal, fondatorul CAI Curtici, o societate care exloateaza circa 7.600 ha de teren agricol, trage un semnal de alarma cu privire la amploarea fenomenului de achizitie a terenurilor agricole din Romania, in special din Ardeal, dar si asupra modului in care are loc acest proces. In timp ce la unguri, strainii nu au voie nici macar sa concesioneze o palma de pamant, la noi se vinde orice. Iar totul se intampla sub ochii autoritatilor romane care nu fac nimic si nici nu sunt in stare sa apere la Bruxelles drepturilor fermierilor romani. “Suntem niste fraieri, nu avem oameni care sa ne reprezinte la Bruxelles”, declara cu amaraciune fermierul aradean. Intre timp, pamantul Romaniei se vinde in tacere, iar nimeni nu stie cine il cumpara sau cel putin asa pare…

“In Ungaria, nu este voie sa se concesioneze nicio palma de pamant, nu mai zic sa cumperi. De ce, domnilor guvernanti si europarlamentari, nu se introduce in Romania si in UE asa ceva? Daca nimeni din cetatenii Europei nu are voie sa cumpere o palma de pamant in Ungaria, ar trebui ca si inversul sa fie valabil ca sa facem unu la unu si nici ei, cetatenii maghiari, sa nu mai poata sa cumpere. Si spun aceasta ofticat, pentru ca se cumpara in draci pamant si orice in Romania, mai ales in Ardeal. Se vinde de la 8.000 euro pe hectar, 10.000 euro/ha, a fost si 13.000 euro/ha” a declarat Musca la Agriplanta la AgroTv.

Citeste si EXCLUSIV: Studiul „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza extensiva a pietei terenurilor

Supararea fermierului este cu atat mai mare, cu cat a incercat de mai multe ori sa cumpere teren de la straini, insa acestia au preferat sa-l vanda intre ei. Nu a contat nci pretul oferit, nimic…

„Am dat 13.000 euro pe hectar si nu l-am primit. Si cine il avea? Un cetatean spaniol avea 175 ha, i-am dat 13.000 euro, nu fac bancuri, pana la urma nu mi l-a dat mie pentru ca a venit cineva si i-a oferit mai mult…. A mai fost un cetatean italian care langa mine avea 112 ha, intr-un grup de 320 ha. Eu i-am dat 10.000 euro pe hectar, acum 2 ani, iar un neamt – 9.600 euro. Nu mi l-a dat mie la 10.000 euro, l-a dat cetateanului german cu 9.600 euro. Uitati-va ce inseamna Romania aceasta care este lasata de izbeliste si probabil ca ne va ajunge cutitul la os, pentru ca nu suntem uniti fermierii”, a mai spus Musca.

Vezi si Cine este fermierul din Mehedinti care a obtinut cea mai mare productie de grau din Romania, in 2017

One thought on “Dimitrie Musca: Se cumpara in draci pamant si orice in Romania, dar mai ales in Ardeal

  1. E o piata libera pana la urma,cine are bani cumpara.De exemplu daca s-ar limita aceste achizitii ce s-ar intampla?De exemplu ca nici un strain sa nu mai cumpere terenuri agricole,ferme etc Sunt situatii cand exista la vanzare,rareori,dar exista ferme de 1-2-3000 ha.Cine sa aiba bani sa cumpere asa ceva daca nu strainii?NU terenurile sunt problema,ci valorificarea marfii.De exemplu sa aiba oricine voie sa cumpere dar sa faca contract concret ca valorifica min 50% din marfa aici si vedem la raft produse romanesti.Pana la urma pamantul ramane aici.Pe cealalta parte strainii au si investit aici,unii din ei,in utilaje,inputuri,fabrici,oferind locuri de munca.Intrucat ei au bani sa cumpere pot comasa,pot face ferme de animale,abatoare si pot oferi multe locuri de munca.Asa fiind de exemplu 200 ha cu 20 proprietari si faramitat este si mai nasol.E o tema care necesita foarte mult timp pentru a fi dezbatuta,dar atata timp cat nu se umbla la valorificarea marfii nu se rezolva mare lucru.

     

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *