Dimitrie Musca, CAI Curtici: Nu renunt la soiurile romanesti de grau ca sa merg spre hibrizii straini

Dimitrie Musca, CAI Curtici: Nu renunt la soiurile romanesti de grau ca sa merg spre hibrizii straini

 

graulDimitrie Musca, presedintele CAI Curtici, societate care exploateaza circa 7.600 ha de teren agricol in judetul Arad, se numara printre agricultorii care prefera soiurile romanesti, fie ca este vorba de grau, soia sau porumb, si mai putin hibrizii straini. El spune ca soiurile de la Fundulea- Musca este fan declarat al soiului Glosa – sunt adaptate cel mai bine conditiilor de clima si sol de la noi, ele dau nu doar cantitate ci si calitate, ceea ce este foarte important. La ce bun sa faci 11-12 tone de grau la hectar, adica mult si prost, daca nu ai indici de panificatie si vinzi productia ca grau furajer, se intreaba Musca. Si sa nu uitam, samanta romaneasca este mult mai ieftina, adica 1 leu pe kg, iar costurile la hectar cu samanta se ridica la 300 de lei, comparativ cu 1.300 lei, in cazul hibrizilor, dupa cum afirma fermierul aradean.

“Analiza economica ma face sa spun un lucru, nu ma intereseaza sa realizez 12 tone/ha, mult si prost. Fac si aici mult si bun, 8-9 tone de grau in acest an in conditiile acestea (n.red.- grau semanat in noiembrie) este excelent. Sa nu uitam un lucru, anul trecut cand au fost 860 de litri de precipitatii/mp toate graurile straine au dat productie buna. Cand este seceta, 250-300 litri de precipitatii/mp, va dati seama ca toate cad in cap si nu ai productie la ele, nici indici de panificatie, nu ai nimic. O analiza de cost ne da dreptul sa ne oprim la soiurile romanesti decat la hibrizi”, a declarat Dimtrie Musca la emisiunea Viata Satulu.

Citeste si G. Nitu, Agrozootehnica Mihailesti, isi face planuri de 12 tone/ha la grau, cu un soi frantuzesc

Dimitrie Musca a obtinut in acest an o productie la grau de circa 8 tone/ha, cu un continut de 14% proteina si 13% gluten.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *