Importurile mari de tomate, evaluate la circa 50.000 tone de catre premierul Sorin Grindeanu, au pus pe jar pe actualii guvernanti care au promis masuri urgente de redresare a sectorului. Potrivit unei hotarari de Guvern, va fi acordat un ajutor de minimis de 3.000 de euro/an pentru fiecare fermier care cultiva tomate pe 1.000 mp (spatii protejate), in conditiile utilizarii de soiuri românesti si realizarii unei productii de 2 kg/mp. Aceasta trebuie ulterior sa fie predata catre centrele de colectare odata cu justificarea productiei obtinute si a destinatiei acesteia.
Ajutorul de minimis se acorda:
a) producatorilor agricoli persoane fizice care detin atestat de producator emis in baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol, valabil pâna la data platii ajutorului de minimis;
b)producatorilor agricoli persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile si completarile ulterioare;
c)producatorilor agricoli persoane juridice, precum si oricaror forme asociative cu personalitate juridica constituite conform legii.
Pentru a beneficia de ajutor, fermierii trebuie sa obtina o productie de 2 kg tomate/mp și sa valorifice o cantitate de tomate de 2000 kg dovedita cu documente justificative. De asemenea, o conditie importanta este inregistrarea in evidentele Registrului agricol deschis la primariile in a caror raza administrativ-teritoriala se afla suprafetele cultivate cu tomate in spatiile protejate in anul 2017.
Mancam rosii din import
In 2015, de exemplu, tara noastra a importat peste 57 de milioane de kilograme de rosii si nu doar din Europa, la un pret 0,92 euro, comparativ cu exporturi de 1,3 milioane de kilograme la un pret mediu de 0,66 de euro. Situatia este asemanatoare si la castraveti, cu observatia ca exporturile au fost ceva mai ridicate, cu vreo 5 milioane de kilograme. Se aduce marfa de peste tot, de la Bulgaria, Turcia, Grecia, Spania, pana la Polonia, Egipt sau China la preturi de dumping si nu intotdeauna este vorba de legume care respecta normele de siguranta alimentara.
Si aceasta deoarece retailerii prefera marfa din afara si mai putin pe cea romaneasca pe motiv ca nu este ‘’calibrata’’ sau contine un nivel ridicat de pesticide. Afirmatii demontate de catre Ministerul Agriculturii, care sustíne ca fructele si legumele romanesti sunt sigure pentru consumatori, procentele produselor cu reziduuri de pesticide fiind sub limita maxima admisa, deci nu prezinta nici un risc pentru populatie. Cat despre producatorii locali, acestia au ajuns sa lase rosiile sa putrezeasca pe camp decat sa le vanda cu 20-30 de bani/kg.
Productie in scadere
In 2015, suprafetele cultivate cu legume in Romania au atins 240.000 hectare, fata de 239.000 in anul anterior, de pe care a fost obtinuta o productie de 3,64 milioane de tone, mai mica cu 162.000 de tone. Din pacate, nici estimarile pentru anul 2016 nu erau prea optimiste, dupa cum arata datele furnizate de catre Ministerul Agriculturii. (vezi studiul de Piata „Producatori si Bazine Legumicole din Romania”, lansat de publicatiile AGROSTANDARD si MODERN BUYER, impreuna cu agentia de comunicare TMT PR).