Cum se vor schimba relatiile comerciale ale retailerilor cu micii producatori locali. Ce lege se pregateste

Cum se vor schimba relatiile comerciale ale retailerilor cu micii producatori locali. Ce lege se pregateste

 

retailSenatul a votat initiativa legislativa L49/2021, prin care s-a intentionat transpunerea Directivei UE 2019/633 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lantului de aprovizionare agricol si alimentar, se arata într-un comunicat de presa al Asociatiei Marilo Retele Comerciale (AMRCR). Aceasta Directiva îsi propunea sa aduca o transparenta suplimentara contractelor încheiate între operatori economici cu cifre de afaceri cuprinse în interiorul unor praguri si care desfasoara activitati economice pe piata unica europeana, în cadrul lantului de aprovizionare agricol si alimentar. Efectul pare sa fie, însa, contrar, dupa cum sustine asociatia.

“Se poate aprecia ca, desi se sustine ca ar veni si în sprijinul micilor producatori locali, inclusiv de produse agro-alimentare, efectul modificarilor aduse textului Directivei de maniera celor mentionate poate fi contrar, deoarece relatiile comerciale cu acestia vor deveni extraordinar de dificile si de complicate”, se arata într-un comunicat al AMRCR.

Suprareglementarea contractuala îi va vulnerabiliza pe toti cei care vor încerca sa intre în astfel de relatii, facandu-i pasibili de repercusiuni vadit exagerate si, mai ales, complet nejustificate din punct de vedere economic, financiar si legal, sustin reprezentantii marilor retaileri.

Schimbari importante

Formula adoptata de Senat schimba în mod semnificativ textul si spiritul Directivei, introducandu-se prevederi cu efect neconcurential, garantand practic, în anumite cazuri, desfasurarea unui act comercial indiferent de capacitatea furnizorului de a-si îndeplini corect obligatiile.

Astfel, exista prevederi care interzic întreruperea colaborarii cu furnizorii de produse indiferent daca acestia au capacitatea sa furnizeze volumul agreat de marfa la frecventa convenita prin contractul comercial, iar anumite categorii de produse, precum cele din schemele de calitate, trebuie acceptate obligatoriu în portofoliul de vanzari.
În plus, se readuce în discutie lantul alimentar scurt, stabilit însa tot arbitrar, la 250 de kilometri, astfel ca producatorii agricoli nu vor mai putea beneficia de oportunitatea încheierii unui contract comercial cu comerciantii aflati în afara acestei zone.

Inclusiv programele de sprijin aflate în derulare între marii comercianti si micii producatori sunt puse sub semnul întrebarii, întrucat transpunerea Directivei – prin formularile adoptate în Senat – risca sa încadreze aceste programe in categoria practicilor comerciale incorecte fata de alti furnizori.

Nu în ultimul rand, proiectul legislativ adoptat face referire, prin intermediul transpunerii unei Directive europene cu caracter economic, inclusiv la modalitatea de desfasurare a unor proceduri în cadrul instantelor prin care sa fie evaluata conformitatea contractuala a unor situatii comerciale din zona contractelor agro-alimentare.

Procesul de transpunere legislativa se va muta în Camera Deputatilor – for decizonal – unde poate fi reanalizat scopul real urmarit de Directiva UE 2019/633 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lantului de aprovizionare agricol si alimentar, adoptata în timp ce Romania detinea Presedintia Consiliului UE.

2 thoughts on “Cum se vor schimba relatiile comerciale ale retailerilor cu micii producatori locali. Ce lege se pregateste

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *