De-a lungul timpului ne-am tot obisnuit ca lumea sa se planga de accesul greoi la fondurile europene nerambursabile. Birocratia a constituit o tema intens discutata, care si astazi ramane de actualitate. Va vine sa credeti sau nu, exista un program de finantare adresat fermierilor care nu se inscrie in tiparele impamantenite pana acum si la care puteti avea acces in urma unei cereri redactate pe trei pagini si o descreire a proiectului in 500 de cuvinte. Ca la americani…
Citeste si Peste 420 mil. euro pentru tinerii fermieri prin PNDR 2014-2020
Este vorba de SmartAgriHubs, un proiect cofinantat de UE si care are ca obiectiv accelerarea transformarii digitale a sectorului agro-alimentar in Europa.
“Birocatia este aproape de zero, cererea de finantare cuprinde 3 pagini, din care pe prima pagina sunt datele de identificare ale membrilor consortiului, iar mai departe se aplica sistemul american. Esti in stare sa descrii in 500 de cuvinte valoarea ideii si a prototipului, ai banii, nu esti in stare, nu-i ai… Ai 500 de cuvinte la dispozitie ca sa iei banii, iar pe urma este talentul tau in a descrie elementele si indicatorii de evaluare a executarii proiectului pe parcursul a maximum 2 ani si in rest nimic altceva”, a declarat in cadrul FoodIntelForum 2019 Viorel Marin, presedintele ANAMOB, care este si coordonator al Clusterului Regional Europa de Sud-Est (Romania, Moldova, Bulgaria, Serbia, Slovenia, Croatia, Muntenegru, Bosnia, Cipru, Turcia si Israel), parte din SmartAgriHubs.
Ce este SmartAgriHubs?
SmartAgriHubs este un proiect demarat la 1 noiembrie 2018, avand la dispozitie un buget de 20 de mil. euro cofinantat de UE. Proiectul urmareste construirea unei retele paneuropene extinse de centre de inovare digitala. SmartAgriHubs va reuni toate statele membre ale UE intr-un consortiu ce va include o vasta retea de IMM-uri, furnizori de servicii si de servicii, experti in tehnologie si fermieri – utilizatori finali.
Citeste si APIA: 66.323 fermieri vor fi verificati de la 1 iulie
De asemenea, SmartAgriHubs va mobiliza, consolida si conecta centrele de inovare locale si 20.000 de Centre de Competenta (CC) in intreaga Europa.
Sursa: FoodBiz