Cum fac belgienii agricultura ecologica pe 1.600 ha la Birda (Timis)

Cum fac belgienii agricultura ecologica pe 1.600 ha la Birda (Timis)

 

BirdaExploatatia agricola Birda se afla la 45 de km de Timisoara, se intinde pe 1.600 de ha si este o ferma ecologica unica in judetul Timis, nu numai prin faptul ca imbina agricultura cu vanatoarea si chiar cu pescuitul, ci si prin modalitatea de exploatare a pamantului si de cultivare a plantelor. Cum s-a ajuns aici? ”A fost o dorinta mai veche a proprietarilor belgieni de a face agricultura ecologica, dar numai cu cateva sute de ha, 10%-15% din suprafata. Totusi, dupa mai multe analize, s-a ajuns la hotararea de a trece intreaga ferma pe sistemul eco, pentru a se evita poluarea accidentala a culturilor in sistem ecologic, dar si de a evita suspiciunile din partea clientilor, potrivit Ziua de Vest.

Pe de alta parte, daca ne-am fi convertit numai cu o parte la agricultura ecologica, nu ar fi fost rentabil sa investim in utilajele speciale si am fi ramas cu un ghimpe in coasta cu 200 de ha bio din 1.600. Asadar, la sfarsitul anului 2014, am luat hotarare impreuna cu proprietarii din Belgia, ca sa ne transformam in totalitate intr-o ferma eco, iar din 2015 am inceput productia”, a explicat inginerul agronom, Nicolas Lefebvre, director tehnic al fermei.

In acea zona, in 2010, nu era nicio cultura agricola, in afara de niste terenuri pustii care au fost cumparate de belgieni si le-au comasat. Acum, ferma a ajuns la 1.600 de ha compacte, toate imprejmuite cu 20 de km de gard. In plus, pe langa cultura mare, se afla si un complex de vanatoare de 82 de ha de padure si 15 ha de culturi speciale pentru vanat.

Continuarea aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *