Cultura usturoiului in Romania: 9.936 ha, lucrate de ferme de familie si mici fermieri

Cultura usturoiului in Romania: 9.936 ha, lucrate de ferme de familie si mici fermieri

 

usturoiSuprafata cultivata cu usturoi in Romania, in anul 2017, a fost de 9.936 hectare, cele mai multe suprafete fiind mici si foarte mici, exploatate de ferme de familie si mici fermieri, in conditiile in care aceasta cultura a pierdut tot mai mult teren in ultima vreme din cauza importului masiv din tari terte, anunta Ministerul Agriculturii. La sediul institutiei a fost organizata in data de 10 aprilie 2018 o intalnire de lucru cu principalii producatori de usturoi din zonele consacrate: Copalau – judetul Botosani, Teleorman, Dolj, Mehedinti, Iasi si Timis si reprezentanti ai marilor importatori din Romania, interesati de contractarea unor cantitati mari si constante de usturoi produs in Romania.

De asemenea, au fost prezenti reprezentantii directiilor de specialitate din cadrul MADR si ai Directiei Masuri de Piata si Comert Exterior din cadrul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

Citeste si EXCLUSIV: STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII”

In cadrul discutiilor au fost dezbatute aspecte referitoare la dificultatile intampinate de cultivatorii de usturoi, printr ecare se numara costurile mari de productie, deficitul de samanta din soiuri autohtone, gama de masini si utilaje necesare eficientizarii acestei culturi, slaba asociere a micilor producatori, valorificarea productiei catre piata, depozitarea, pastrarea si ambalarea corespunzatoare, astfel incat sa fie satisfacute nevoile pietei.

Pe de alta parte, a reiesit interesul comerciantilor de a incheia contracte ferme cu producatorii, in contextul in care preferintele consumatorilor romani sunt tot mai mult orientate spre produsele autohtone de o calitate ridicata, se arata in comunicatul MADR.
De asemenea, se are in vedere identificarea de solutii pentru sprijinirea sectorului si crearea de lanturi de distributie, intre producatori si comercianti.

Vezi si Rachiteni, patria usturoiului. Cel mai mare producator este proprietarul fabricii de mezeluri Marcel

In perioada urmatoare se va organiza o noua reuniune la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, pentru a stabili care sunt sarcinile ce revin fiecarui actor de pe filiera, mai spun oficialii MADR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *