Daca anul trecut, cultura de floarea soarelui nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor apicultorilor, acum rapita pare sa sa le dea batai de cap. La acest moment, jumatate din suprafetele cultivate in toamna sunt compromise, potrivit oficialilor din Ministerul Agriculturii. Datele din piata arata insa si mai rau, fermierii sustin ca daca au mai ramas in cultura 100.000 – 150.000 ha in prezent…
Cat despre suprafetele insamantate in toamna, nu avem date oficiale, insa se pare ca ele au fost in scadere fata de anul anterior, cand s-au infiintat undeva la 650.000 ha.
Pentru apicultori, insa, culesul la rapita (mierea de rapita are o pondere de circa 10% in totalul productiei) este compromis in 2019, dupa cum a declarat, vineri, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), Ioan Fetea, la Targul National al Mierii.
“Anul trecut am avut o productie de miere de 26.000 – 27.000 de tone. Seceta a afectat culturile de floarea soarelui, care acopera peste 35% din productia anuala, si aici ne-a afectat cel mai mult. Pentru anul acesta sunt optimist in privinta productiei, desi la rapita primul cules din fiecare an, care asigura cam 8-10% din totalul productiei de miere, a fost compromis. Nu vom avea decat un cules de dezvoltare. Am fost in vreo 20 de judete si in afara de vestul tarii si in sud, undeva prin Dambovita si Ialomita, nu prea mai sunt culturi de rapita. (…) Fie nu s-a putut semana, fie unde s-a semnat nu a rasarit, iar fermierii au fost obligati sa are suprafete mari de cultura”, a explicat Fetea.
Citeste si Cum se calculeaza cantitatile de azot ce se administreaza culturilor agricole
In 2018, productia de miere a fost mai mare, raportat la anul anterior (salvarea a venit de la salcam!), ridicandu-se la 27.000 de tone. Daca punem la socoteala si cantitatile vandute la “negru”, ajungem undeva la 30.000 tone, potrivit datelor ACA.
Romania produce, in medie, 22.000 de tone de miere pe an, ceea ce o claseaza pe locul patru in Europa. Efectivele de albine au atins un varf de 1,47 milioane de familii de albine, in anul 2015, numarul apicultorilor inregistrati la nivel national ridicandu-se la circa 40.000 de apicultori.
Citeste si 13 credite in valoare de circa un milion euro acordate prin FEI, cofinantate din PNDR