In Romania, agricultura are o pondere de doar 4% in total credite acordate de banci, ceea ce ridica numeroase semne de intrebare cu privire la ceea ce se intampla pe piata autohtona. Nu de alta, dar sunt destui bani in piata, proveniti in primul rand din rezervele populatiei, insa, din pacate, prea putini ajung la fermieri, din diferite motive, mai mult sau mai putin obiective. Ori daca acesti bani nu sunt directionati catre agricultura, sa nu ne miram ca lucrurile se vor complica, dupa cum a atras recent atentia Gheorghe Gherghina (parintele bugetului, cum mai este cunoscut!) de la BNR. Si poate chiar foarte curand….
Cert este un lucru, fermierii care vor sa ia credite au nevoie de mult timp si mai ales rabdare…Cam asa se intampla si in cazul unui cunoscut crescator de vaci din Ilfov, Cristian Lungu, care se chinuie de aproape un an sa obtina un credit pentru extinderea fermei din Dascalu.
Ca orice fermier care se informeaza, Lungu s-a gandit sa incerce sa acceseze un credit cu garantie FEI (Fondul European de Investitii). Toate bune si frumoase, in terorie, dar in practica, dezastru….Tot timpul i se cer alte si alte documente, dosarul sta pe loc, iar mai nou functionarii de la banca nici nu se mai obosesc sa raspunda la telefon. Intre timp, vremea trece, iar tot planul de investitii se poate da peste cap. Poate ca nici n-a ales bine banca, cine stie?…..Din pacate, nu este singura situatie de acest fel….
“Am vrut sa fac un credit cu garantie FEI. Din martie de cand zgandaresc treaba cu bancile niciuna nu vrea sa inteleaga efortul fermierului de a iesi pur si simplu din situatia in care se afla acum, pentru ca in competitia cu fermierul european, noi suntem undeva in urma rau de tot, mai ales pe partea de zootehnie….In septembrie, am contactat o banca, nu am cerut de la inceput o lista cu toate documentele pe care trebuia sa le depun, iar de atunci nu trece saptamana fara sa imi mai ceara ceva. In urma cu cateva zile i-am sunat sa vad ce se intampla cu dosarul meu si nu-mi mai raspund, imi dau mesaje ca sunt ocupati, iar timpul trece”, declara Cristian Lungu.
Asa ca, deocamdata, planul fermierului de a dezvolta ferma de vaci de la 50 de capete, pana la 250 de capete si de a achizitiona teren agricol pentru a asigura hrana animalelor ramane in stand-by…..
Fondul European de Investitii (FEI) a selectat patru banci romanesti in cadrul primului acord de finantare in domeniul agricol din Romania, pentru a oferi noi finantari fermierilor. Cele patru banci din Romania – Banca Comerciala Romana, ProCredit Bank, Raiffeisen Bank si UniCredit Bank ar trebui sa acorde finantari in valoare de 155 milioane de euro pentru peste 1.300 de fermieri si intreprinzatori din mediul rural. Asteptam sa vedem si rezultatele..
Oare cand vor sta la aceeasi masa fermierii si bancile?
Poate ca pana la urma va auzi totusi cineva apelul disperat al unui fermier roman care vrea sa faca ceva si i se tot pun bete in roate. Pe cand o intalnire intre fermieri, banci si Ministerul Agriculturii in care sa se spuna lucrurilor pe nume? Ca de promisiunile bancherilor, fermierii s-au cam saturat….Hilar este, insa, ca bani exista in piata, dar nu merg catre agricultura. Care sa fie explicatia?
„Oare cand vom intelege ca agricultura nu se poate face decat cu credite. Un fermier capitalizat n-o sa vedeti nicaieri in lumea asta…Alaturi de fermieri sta banca, cea care-l intelege foarte bine, nu-l incurca….De ce nu intelegeti ca efortul unui fermier, numai anul acesta, daca va uitati ce s-a intamplat, este supraomnesc si nu exagerez…inca n-am terminat de arat, inca nu se poate ara (n.red- in data de 13 decembrie)…semanatul este compromis la grau in proportie de 40% la mine, rapita toata am intors-o si partea de zootehnie este singura care ma salveaza”, a declarat Cristian Lungu la conferinta „Impreuna pentru finantarea viitorului prosper al agriculturii romanesti”, organizata, saptamana trecuta, de Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR).
Cu aceasta ocazie, FGCR a anuntat reducerea comisionului unic de garantare de la 3,8%, la 1,6%, incepand cu data de 1 ianuarie 2019.