Directorul General Adjunct al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), Cristian Cosmin, a declarat la BucharestFoodSummit.ro, ca agricultura se afla pe locul trei intr-un top al activitatilor pentru care au fost oferite garantii prin programul IMM Invest, in acest an. Din totalul de 20.000 de garantii acordate, un numar de 996 garantii in valoare de aproximativ 550 mil. lei au fost alocate pentru clasa CAEN 0111 – cultivarea cerealelor, plantelor leguminoase si plantelor producatoare de seminte oleaginoase, ceea ce inseamna a treia pozitie in ierarhia FNGCIMM.
“Daca facem o raportare a sumei de 550 mil. lei la suma totala o sa vedeti ca inseamna undeva la la 5%. Noi am dat practic 5% din credite pentru agricultura, in conditiile in care ponderea agriculturii in PIB este putin mai mica. Foarte multe dintre firmele din agricultura – si nu ma refer la firmele mari, ci la firmele sa spunem mai mici poate, care se icadreza in clasa de IMM, pentru ca este foarte greu sa depasesti 249 de salariati – au probleme de finantare, pentru ca nu sunt finantabile, adica au situatii financiare care nu le permit sa aiba acces la credite in conditii de piata, motiv pentru care nici nu s-au calificat”, a declarat Cristian Cosmin, director general adjunct FNGCIMM.
Programul IMM Invest a fost lansat, in acest an, urmand sa continue in anii urmatori, cu bugete la fel sau semnificativ mai mari decat in 2020. In total, au fost acordate peste 20.000 de garantii in valoare de aproximativ 15 mld. lei. Pentru a satisface cererea ridicata din partea companiilor, plafonul a fost majorat pana la 20 mld. lei.
“Anul acesta, s-a produs o lansare puternica in piata, pentru ca era nevoie de finantare nu doar in domeniul agro, ci in toate domeniile de activitate si ne bucuram ca avem in momentul de fata peste 20.000 de garantii acordate. Nu pot spune ca vorbim despre 20.000 de IMM-uri, pentru ca multe IMM-uri au cate doua credite, un credit pentru nevoi de consum si un credit de investitii, dar peste 20 000 de garantii au fost acordate intr-o valoare de aproximativ 15 mld. lei. Plafonul maxim al statului a fost suplimentat si vorbim de 20 mld. lei, dar speram ca pana la finalul anului sa atingem acest plafon”, a mai precizat Cristian Cosmin.
BucharestFoodSummit.ro, Editia a III-a: 21 septembrie – 19 noiembrie 2020 a continuat joi, 11 noiembrie, la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti cu o noua conferinta: „Finantarea economiei si agribusiness-ului romanesc”, un subiect generos, care a generat discutii aprinse in randul celor prezenti. Daca fermierii s-au plans de dobanzile mari si accesul dificil la finantare, bancherii au promis mai multi bani si mai putina birocratie, in timp ce autoritatile au anuntat programe si solutii noi pentru sectorul agroalimentar.
Conferinta a fost moderata de Gabriel Biris, Partener Fondator, Casa de Avocatura Biris-Goran, Nicolae Badea, presedinte Computerland Romania, iar co-moderatori au fost Bogdan Popovici, BucharestFoodSummit si Leontin Dinulescu, BucharestFoodSummit.
La eveniment au fost prezenti Sorin Mihai Cimpeanu, Rector, USAMV Bucuresti, László Borbély, Consilier de Stat, Cabinetul Primului Ministru, Adrian Pintea, Director general, APIA, Cosmin Cristian, Director general adjunct, FNGCIMM, Nicu Vasile, seful LAPAR, Alexandru Baciu, Antreprenor Ferma Baciu, Ramona Ivan, Director, Directia Relatii cu Institutii Nationale si Internationale, CEC Bank, fostul premier Petre Roman, Varujan Pambuccian, Deputat, Comisia pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor s.a.
Sponsorii evenimentului: Sponsor Gold – Computerland Romania, Exclusive Pure Water Partner – Aqua Carpatica, Wine Partner – Domeniile Samburesti.
Partenerii evenimentului: CEC Bank, Casa de Avocatura Biris-Goran, EximBank, Domeniile Urlati, USAMV Bucuresti, ASAS, ASPES, ASE, HORA, FIHR, AFR.
Partenerii media: FoodBiz, #RomaniaFunctioneaza, Agrostandard, Lumea Banilor, EVZ, TVRi si Economistul.
Seria de conferinte BucharestFoodSummit este in plina desfasurare, iar urmatorul eveniment va avea loc pe data de 19 noiembrie.
Am intrat in linie dreapta si va asteptam la Editia a IV-a FoodIntelForum.ro, care va avea loc in perioada 13 aprilie – 25 mai 2021 (Finantare, integrare, uragan tehnologic).