Crescatorii de vaci au solicitat 398 tancuri de racire

Crescatorii de vaci au solicitat 398 tancuri de racire

 

tancuriPana la data de 15 aprilie 2014 s-au infiintat 312 asociatii ale detinatorilor de vaci care au depus cereri la primarii pentru achizitionarea de tancuri de racire a laptelui. Aceste asociatii au 53.079 capete de vaci si au solicitat 398 de tancuri. Consilierul superior in cadrul Directiei Generale de Politici Agricole si Strategii din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Tanase Voicu, a explicat pentru revista Lumea Satului ca nu toate cererile vor fi automat si aprobate. Acestea vor fi analizate si, in functie de indeplinirea conditiilor, vor fi aprobate sau respinse. Una dintre conditii este aceea ca solicitantii sa nu fi beneficiat, in ultimii trei ani, de alte ajutoare de minimis.

„Cei care in cadrul ultimelor trei exercitii financiare au beneficiat de alte ajutoare de minimis, cum ar fi cel din sectorul vegetal, nu pot beneficia de acest sprijin“, a precizat consilierul din cadrul MADR.
Pana la 15 mai, asociatiile care au facut cererea trebuie sa depuna toate documentele la primarii. Urmatorul pas va fi analizarea documentelor, aprobarea dosarelor care corespund, iar in final transmiterea dosarelor la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), care va face platile.

In sedinta Guvernului din data de 5 februarie a fost aprobata o Hotarare de Guvern pentru modificarea Hotararii Guvernului nr. 859/2013 privind acordarea ajutorului de minimis pentru achizitionarea de tancuri de racire a laptelui, precum si pentru stabilirea unor masuri de aplicare a acesteia.

Adoptarea acestui act normativ a venit ca o necesitate de asigurare a conformitatii laptelui romanesc, avand in vedere ca, incepand cu data de 1 ianuarie 2014, nu se mai poate livra lapte neconform. Astfel, Hotararea Guvernului nr. 859/06 noiembrie 2013 prevede acordarea in anul 2014 a ajutorului de minimis pentru achizitionarea de tancuri noi de racire a laptelui producatorilor agricoli crescatori de animale care detin pana la cinci capete vaci de lapte si sunt organizati in acest scop intr-o singura forma asociativa constituita in cadrul unitatii administrativ-teritoriale organizate la nivel de comuna.

Valoarea totala a sprijinului financiar este de 68.879 mii lei, iar cuantumul este de maximum 5.000 euro pentru fiecare forma asociativa care a solicitat acest ajutor si cuprinde costurile aferente achizitionarii, instalarii tancului/tancurilor de racire a laptelui cu o capacitate de maximum 1.000 litri/unitate administrativ-teritoriala organizata la nivel de comuna, instruirii necesare pentru utilizarea acestuia/acestora, precum si asigurarea service-ului pentru o perioada de 12 luni de la instalare.

MADR a cerut implicarea Asociatiei Comunelor din Romania – A.Co.R. pentru organizarea crescatorilor de animale si asigurarea spatiului necesar instalarii tancurilor cu toate utilitatile necesare functionarii acestora.Ministerul a solicitat directiilor agricole judetene sa se implice in actiunea de achizitionare prioritara a tancurilor de racire a laptelui, prin promovarea programului si prin consultanta gratuita acordata producatorilor agricoli, in toate etapele, de la constituirea formei asociative si pana la decontarea cheltuielilor.

Sursa: Lumea Satului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *