Cooperativa Tara Mea vrea sa concureze marile cooperative din Europa!

Cooperativa Tara Mea vrea sa concureze marile cooperative din Europa!

 

tara-meaCooperativa agricola Tara Mea va infiinta, incepand cu luna iunie, cooperative agricole pentru productia de legume pentru toti fermierii interesati. Scopul este cresterea productivitatii micilor producatori, astfel incat legumele romanesti sa nu dispara de pe piata, se arata intr-un comunicat de presa al cooperativei. “Pentru ca situatia nu mai suporta amanare, Cooperativa Tara Mea incepe procesul de unire a bazinelor legumicole, cu scopul de a infiinta, in final, o cooperativa unica, mare, 100% romaneasca, exclusiv pentru legume, care sa poata concura cu marile cooperative ale Europei”, se precizeaza in comunicat.

Citeste si Noi termene pentru Programul Tomata 2020: 1 si 15 iulie!

Analizand evolutia internationala a productiei si distributiei de legume, Cooperativa Tara Mea atrage atentia ca, in ciuda potentialului agricol imens, Romania risca sa ramana in urma iremediabil pe acest segment. Procesul de centralizare atat la nivel de planificare culturi, cat si la ingrasaminte, fitofarmacie si vanzare este singura varianta ca legumele romanesti sa nu dispara din hypermarketuri in urmatorii ani, arata reprezentantii cooperativei.

Siguranta pentru fermieri – solutia ca legumele romanesti sa nu dispara din piata

Desi are terenuri fertile si un sol foarte potrivit pentru legume, Romania are, in acest moment, doar cinci bazine legumicole mari. Ca sa devina functionale, acestea trebuie organizate fiecare intr-o cooperativa si unite intr-o singura organizatie. O organizatie mare, care isi planifica din timp culturile, va avea o forta de vanzare teribil de mare. Toti fermierii care vor sa se inscrie in program vor avea vanzarea asigurata pe tot parcursul anului si astfel, siguranta pe termen lung, precizeaza conducerea Cooperativei Tara mea.

Statul roman subventioneaza 30% culturi de legume nefiscalizate

In acest moment, subventiile se opresc la o productie de 3000 euro/an. La un calcul simplu, cateva hectare de pastarnac depasesc aceasta suma. Rezultatul este ca o productie mare nu primeste subventie decat pentru cateva sortimente trecute in legea pentru sprijin cuplat, precum tomatele, iar fermierii mici, care se incadreaza in criteriul de 3000 euro, nu vor putea niciodata sa livreze catre hypermarketuri. Acestia sunt obligati sa vanda fiscalizat doar doua tone din aceasta productie, restul fiind uneori pierduta, alteori vanduta nefiscalizat.

Mai multe despre legumicultura romaneasca puteti afla din stdiul  “Producatori si bazine legumicole din Romania”

Marea problema a productiei de legume este centralizarea. Urmeaza lipsa aproape completa a sistemelor de irigatie profesionale, lipsa pachetelor de productie pentru fermieri, lipsa de control asupra ingrasamintelor, siguranta vanzarilor.

„Suntem dispusi sa facem noi primii pasi. Am inceput sa centralizam fermierii mici si sa ii ajutam sa livreze. Ma voi ocupa personal sa ii ajut sa isi infiinteze cooperative, sa isi planifice culturile si sa vanda. Dar ne vom confrunta cu o concurenta neloiala, intrucat organizati, acestia nu primesc in acest moment, subventii adecvate, platesc apa cu sume pe care nu si le permit si le va fi imposibil sa concureze international. Solutiile sunt simple: subventii gandite pentru productia centralizata, controlul strict al pesticidelor si ingrasamintelor neecologice, incurajarea cooperarii. Toate acestea vor avea ca efect pe termen lung o Romanie care asigura productia proprie de legume pentru locuitorii ei”, declara Florin Burculescu, presedintele Cooperativei Tara Mea.

Toti fermierii interesati se pot inscrie in program pe www.tara-mea.ro.

Cooperativa Tara Mea este cea mai mare organizatie de acest gen din Romania, lider de piata pe segmentul sau, are in componenta 940 de fermieri romani si este prezenta, inca din 2016, in toate magazinele Kaufland cu o gama larga de produse ce cuprinde legume si fructe, conserve, carne de porc, carne de pasare, oua, lactate, branzeturi, produse de morarit si panificatie etc.

Cooperativa isi desfasoara activitatea in judetele Arad, Brasov, Giurgiu, Satu-Mare, Buzau, Olt, Hunedoara, Galati, Prahova, Calarasi si Bucuresti, asigurand circa 4.000 de locuri de munca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *