Conopida à la Cluj

Conopida à la Cluj

 

apahidaSuprafetele cultivate cu conopida si broccoli la nivelul intregii tari sunt destul de mici, abia sar de 3.000 ha, insa aceasta nu inseamna ca nu exista producatori de legume care cred in viitorul acestor culturi in Romania. Una din zonele in care se cultiva cel mai mult conopida este Clujul, unde de altfel si cererea este foarte mare, mai ales toamna, cand se pregatesc muraturile pentru sezonul rece, dupa cum spune Adriana Silvis, care alaturi de sotul ei Gavril cultiva circa 6 ha de legume in camp, in zona Apahida. Cei doi mai cultiva varza, ceapa verde, vinete, broccoli, dovlecei, morcovi sau verdeata, legume pe care le vand fie la piata en-gros din Cluj, fie in pietele volante din localitate create de primarie. ”In zona Clujului, conopida este foarte cautate in aceasta perioada, pentru ca se pregatesc muraturile pentru iarna. La sfarsitul lunii august pretul unui kilogram de conopida era de 4 lei/kg la piata de en-gros in Cluj, insa acum ne asteptam sa scada pentru ca si oferta se mareste”, spune Adriana Silvis.

La fel ca si alte culturi, si la conopida preturile difera de la an la an, in functie de cererea si oferta de pe piata. Producatorii au parte de ani buni, dar si mai putini buni, cand preturile sunt foarte mici, cum s-a intamplat de exemplu in 2014, cand au cei doi legumicultori din Apahida au fost nevoiti sa arunce conopida sau pur si simplu sa n-o mai culeaga din camp. Acesta ar putea fi si motivul pentru care suprafetele sunt asa de mici la nivel de tara.

Mai multe informatii despre starea legumiculturii romanesti puteti gasi in Studiul de Piata „Producatori si Bazine Legumicole din Romania”, realizat de Publicatiile AGROSTANDARD si MODERN BUYER, impreuna cu agentia de comunicare TMT PR. Disponibil in format electronic (pdf), materialul este realizat sub forma unei baze de date in care sunt prezentati peste 300 de producatori de legume din intreaga tara, grupati pe judete. Impreuna, acestia realizeaza o productie anuala de 3.6 mil. tone de legume. Studiul extensiv, unic pe piata romaneasca, isi propune sa fie un instrument de lucru util atat achizitorilor din retailul modern sau din horeca, cat si producatorilor de conserve de legume care doresc sa identifice potentiali parteneri din randul producatorilor din diverse zone ale tarii.

One thought on “Conopida à la Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *