Conditiile pentru obtinerea sprijinului cuplat in sectorul vegetal

Conditiile pentru obtinerea sprijinului cuplat in sectorul vegetal

 

sprijinAgentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca pentru a beneficia de sprijinul cuplat in sectorul vegetal in cadrul Campaniei 2017, fermierii au obligatia, ca pana la data de 31 decembrie 2017, sa depuna documentele specifice fiecarui tip de cultura in termenele prevazute de legislatia in vigoare, dupa cum urmeaza: Sprijinul cuplat pentru leguminoase boabe pentru industrializare/procesare – mazare boabe si fasole boabe, se acorda fermierilor activi care: a) livreaza cantitatea minima de 1,9 tone/ha mazare boabe si/sau de 0,85 tone/ha fasole boabe la o unitate de industrializare/procesare inregistrata pentru siguranta alimentelor, potrivit prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 111/2008 sau autorizata/inregistrata potrivit prevederilor Ordinului presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 109/2010 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind procedura de autorizare/inregistrare sanitara veterinara a unitatilor ce desfasoara activitati in domeniul hranei pentru animale de ferma si a mijloacelor de transport al hranei pentru animale de ferma, cu modificarile ulterioare;

b) au consumat cu animalele inscrise in RNE pe care le detin in ferma minimum 1,9 tone mazare/ha procesata si/sau au stocat in vederea procesarii minimum 1,9 tone mazare/ha obtinuta in ferma pentru consumul cu acestea. Verificarea eligibilitatii pentru sprijinul cuplat se face pe baza consumurilor de furaje, normate pe specii de animale, prevazute in anexa nr. 51, intocmita si semnata de catre fermier;
c) fac dovada livrarii cantitatii minime prevazute la lit. a), pe baza de factura sau pe baza filei/filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol a comercializarii productiei;

d) fac dovada ca utilizeaza samanta certificata insotita de documentul oficial de calitate a semintei, in conformitate cu Legea nr. 266/2005 si cu Ordinul ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale nr. 1.366/2005 pentru aprobarea Regulilor si normelor tehnice privind producerea in vederea comercializarii, controlul si certificarea calitatii si/sau comercializarea semintelor de legume, cu modificarile si completarile ulterioare, denumit in continuare Ordinul MAPDR nr. 1.366/2005.
Procesatorii care cultiva mazare boabe si/sau fasole boabe fac dovada procesarii productiei proprii, pana la data de 1 noiembrie a anului de cerere, prin documente contabile interne.

Sprijinul cuplat pentru tomate destinate industrializarii se acorda fermierilor activi care:
a) cultiva in camp tomate;
b) livreaza cantitatea minima de 15 tone/ha tomate la o unitate de industrializare inregistrata pentru siguranta alimentelor, potrivit prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 111/2008;
c) fac dovada valorificarii cantitatii minime prevazute la lit. c) pe baza facturii sau a filei/filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, pana la data de 1 noiembrie a anului de cerere;
d) unitatile de industrializare care cultiva tomate fac dovada procesarii productiei proprii, prin documente contabile interne, pana la data de 1 noiembrie a anului de cerere.

Factura de achizitie a semintelor si documentul oficial de certificare a lotului de samanta sau Buletinul de analiza oficiala, cu mentiunea «samanta admisa pentru insamantare», sau Buletinul de analiza oficiala cu mentiunea «Necesar propriu» si «Interzisa comercializarea» sau Documentul de calitate si conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor mentionate emis intr-un stat membru al Uniunii Europene sau intr-o tara terta care are echivalenta conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau eticheta oficiala care poate tine loc de document de calitate si conformitate se prezinta la APIA pana la data de 1 noiembrie a anului de cerere.

Documentele care atesta calitatea semintelor certificate autohtone se vizeaza in prealabil de inspectoratul teritorial pentru calitatea semintelor si materialului saditor de pe raza teritoriala in care fermierul isi desfasoara activitatea sau de Laboratorul central pentru calitatea semintelor si materialului saditor. In cazul utilizarii semintei certificate oficial din productia proprie, fermierul prezinta documentul/documentele oficial(e) de certificare a lotului/loturilor de samanta.

Sprijinul cuplat pentru castraveti destinati industrializarii, se acorda fermierilor activi care:
a) cultiva in camp castraveti;
b) fac dovada valorificarii productiei pe baza facturii sau a filei/filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, pana la data de 1 noiembrie a anului de cerere;
c) livreaza cantitatea minima de 12 tone/ha castraveti la o unitate de industrializare inregistrata pentru siguranta alimentelor, potrivit prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 111/2008;
d) unitatile de industrializare care cultiva castraveti fac dovada procesarii productiei proprii, prin documente contabile interne, pana la data de 1 noiembrie a anului de cerere.

Pentru cultura infiintata incepand cu anul de cerere 2016, fermierii trebuie sa faca dovada ca utilizeaza samanta certificata oficial, precum si categorie standard, in conformitate cu Legea nr. 266/2002, cu Ordinul MAPDR nr. 1.269/2005 si cu Ordinul MAPDR nr. 1.366/2005.
Pentru cultura infiintata incepand cu anul 2017, procentul din samanta certificata autohtona utilizata este de minimum 5% din norma de semanat pe hectar.

Factura de achizitie a semintelor si documentul oficial de certificare a lotului de samanta sau Buletinul de analiza oficiala, cu mentiunea «samanta admisa pentru insamantare», sau Buletinul de analiza oficiala cu mentiunea «Necesar propriu» si «Interzisa comercializarea» sau Documentul de calitate si conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor mentionate emis intr-un stat membru al Uniunii Europene sau intr-o tara terta care are echivalenta conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau eticheta oficiala care poate tine loc de document de calitate si conformitate se prezinta la APIA pana la data de 1 noiembrie a anului de cerere.

Documentele care atesta calitatea semintelor certificate autohtone se vizeaza in prealabil de inspectoratul teritorial pentru calitatea semintelor si materialului saditor de pe raza teritoriala in care fermierul isi desfasoara activitatea sau de Laboratorul central pentru calitatea semintelor si materialului saditor. In cazul utilizarii semintei certificate oficial din productia proprie, fermierul prezinta documentul/documentele oficial(e) de certificare a lotului/loturilor de samanta.

Sprijinul cuplat pentru legume cultivate in spatii protejate (sere si solare), se acorda fermierilor activi care:
Pentru legume cultivate in sere, sprijinul cuplat se acorda pentru urmatoarele culturi:
a) tomate pentru consum in stare proaspata;
b) castraveti pentru consum in stare proaspata si / sau destinati industrializarii;
c) ardei pentru consum in stare proaspata;
d) varza pentru consum in stare proaspata.

Sprijinul cuplat pentru culturile mentionate mai sus se acorda fermierilor activi care fac dovada comercializarii urmatoarelor cantitati minime anuale pe hectarul cultivat, in functie de legumele cultivate:
a) 85 tone la tomate pentru consum in stare proaspata;
b) 50 tone la castraveti pentru consum in stare proaspata;
c) 50 tone la castraveti destinati industrializarii;
d) 29 tone la ardei pentru consum in stare proaspata;
e) 46 tone la varza pentru consum in stare proaspata.
Pentru legume cultivate in solare, sprijinul cuplat se acorda pentru urmatoarele culturi:
a) tomate pentru consum in stare proaspata;
b) castraveti pentru consum in stare proaspata;
c) castraveti destinati industrializarii;
d) ardei pentru consum in stare proaspata;
e) varza pentru consum in stare proaspata;
f) vinete pentru consum in stare proaspata.

Sprijinul cuplat pentru culturile mentionate mai sus se acorda fermierilor activi care fac dovada comercializarii urmatoarelor cantitati minime anuale pe hectarul cultivat, in functie de legumele cultivate:
a) 32 tone la tomate pentru consum in stare proaspata;
b) 30 tone la castraveti pentru consum in stare proaspata si/sau destinati industrializarii;
c) 16 tone la ardei pentru consum in stare proaspata;
d) 22 tone la varza pentru consum in stare proaspata;
e) 20 tone la vinete pentru consum in stare proaspata.
Unitatile de industrializare care cultiva castraveti in sere sau solare proprii fac dovada procesarii productiei proprii, pana la data de 1 noiembrie a anului de cerere, prin documente contabile interne.
Nu sunt eligibile la plata suprafetele de sere sau solare in care legumele nu sunt cultivate pe pamant.

Sprijinul cuplat pentru fructe destinate industrializarii: prune, mere, cirese, visine, caise si zarzare pentru obtinerea de produse alimentare nonalcoolice, se acorda fermierilor activi care exploateaza livezi de pruni, meri, ciresi, visini, caisi si zarzari si care fac dovada comercializarii urmatoarelor cantitati minime anuale pe hectar:
a) 5,6 tone la prune;
b) 7,8 tone la mere;
c) 4,4 tone cirese si visine;
d) 4,7 tone caise si zarzare.

Dovada comercializarii fructelor catre o unitate de industrializare inregistrata pentru siguranta alimentelor, potrivit prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 111/2008, o constituie factura/facturile sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol.

Unitatile de industrializare care exploateaza suprafete cu livezi fac dovada industrializarii productiei proprii in cantitatile prevazute mai sus prin documente contabile interne iar dovezile se prezinta la APIA pana la data de 31 decembrie a anului de cerere.

Sprijinul cuplat pentru cultura de cartof timpuriu pentru industrializare, se acorda fermierilor activi care:
a) cultiva cartof timpuriu, categorie care include cartoful semitimpuriu si de vara;
b) fac dovada comercializarii unei productii minime de 12,5 tone/ha, catre o unitate de procesare inregistrata pentru siguranta alimentelor, potrivit prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 111/2008;
c) fac dovada comercializarii productiei pe baza facturii sau a filei/filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, care se depun la APIA pana la data de 30 octombrie a anului de cerere;
d) in situatia in care fermierul are si calitatea de procesator inregistrat pentru siguranta alimentelor la ANSVSA, acesta face dovada procesarii productiei minime, prin documente contabile interne, pana la data de 30 octombrie a anului de cerere.

Pentru cultura infiintata incepand cu anul de cerere 2016, fermierii trebuie sa faca dovada ca utilizeaza samanta certificata oficial din categoriile Prebaza, Baza si Certificata, in conformitate cu Legea nr. 266/2002 si cu Ordinul nr. 1.266/2005.

Pentru samanta achizitionata de la terti, fermierul prezinta factura de achizitie sau fila/filele din carnetul de comercializare a semintei de cartof, pentru cantitatea corespunzatoare suprafetei declarate, insotita/insotite de:
(i) documentul de calitate si conformitate al furnizorului; sau
(ii) orice alt document echivalent documentului mentionat emis intr-un stat membru al Uniunii Europene sau intr-o tara terta care are echivalenta conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE; sau
(iii) o eticheta oficiala pentru fiecare lot insamantat care tine loc de document de calitate si conformitate.

In situatia in care solicitantul sprijinului cuplat in sectorul vegetal este membru al unui grup/unei organizatii de producatori recunoscut(e) de MADR, actele doveditoare ale cantitatii livrate prin intermediul grupului/organizatiei sunt fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol sau copia facturii emise catre grup.

Citeste si Localnic din Ian (Caras–Severin): In Banat, nu mai avem fermieri romani, ne jupoaie strainii

Solicitantii mai prezinta si:
a) adeverinta prin fac dovada ca sunt membri ai grupului/organizatiei de producatori prin care valorifica productia;
b) copia contractului incheiat intre grup/organizatie si cumparator.

Documentele mentionate anterior se prezinta la termenele prevazute in cadrul art.42-59 din Ordinul MADR nr. 619/2015 pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, conditiilor specifice si a modului de implementare a schemelor de plati prevazute la art.1 alin.(2) si (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plati care se aplica in agricultura in perioada 2015-2020 si pentru modificarea art.2 din Legea nr.36/1991 privind societatile agricole si alte forme de asociere in agricultura, precum si a conditiilor specifice de implementare pentru masurile compensatorii de dezvoltare rurala aplicabile pe terenurile agricole, prevazute in Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020, cu modificarile si completarile ulterioare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *