Impozitul pe veniturile din agricultura se reduce de la 16% la 10%, potrivit noului Cod Fiscal

Impozitul pe veniturile din agricultura se reduce de la 16% la 10%, potrivit noului Cod Fiscal

 

TRACTORGuvernul a aprobat ieri, prin modificarea Codului fiscal, o serie de masuri cu impact important asupra mediului de afaceri. Printre sectoarele vizate se numara si agricultura, care va beneficia de anul viitor de o reducere a impozitului pe venit de la 16% la 10%, masura avand scopul sa reduca presiunea fiscala asupra veniturilor populatiei si, implicit sa contribuie la cresterea nivelului de trai, precum si sa incurajeze mediul de afaceri, indeosebi in ceea ce priveste cresterea investitiilor. Potrivit informatiilor comunicate de Guvern, cota de impozitare scade pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor, din activitati independente, din cedareafolosintei bunurilor, din investitii (mai putin veniturile din dividende, pentru care se mentine cota de impozit de 5%), din pensii, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, din premii si din alte surse.

O veste buna pentru agricultori, care au avut parte de un 2017 destul de dificil, dincolo de productiile “istorice”, pe o piata in care preturile la materiile prime se mentin reduse.

Alte modificari importante:

In domeniul impozitarii societatilor, Ordonanta de urgenta adoptata de Guvern revizuieste sistemul de impunere a microintreprinderilor, astfel incat vor beneficia de impozit de 1% pe veniturile realizate si IMM-urile care realizeaza venituri de la 500.000 euro la 1.000.000 euro si care in prezent platesc impozit de 16% pe profit.

De asemenea, se elimina conditia privind realizarea de venituri din consultanta si management.
• In domeniul contributiilor sociale obligatorii, modificarile vizeaza atat reducerea cotelor cumulate ale contributiilor sociale obligatorii, per total cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%, cat si reducerea numarului contributiilor sociale de la 9 (angajat si angajator), la 3, dupa cum urmeaza:
– contributia de asigurari sociale (CAS), platita pentru salariat; contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS), platita pentru salariat;contributia asiguratorie pentru munca, suportata de angajator.

Se stabileste transferul sarcinii fiscale a obligatiilor privind contributiile sociale obligatorii datorate de angajator la angajat in cazul veniturilor din salarii si asimilate salariilor.

Contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) este in cota de 10%, datorata de catre persoanele fizice care au calitatea de angajati sau pentru care exista obligatia platii contributiei de asigurari sociale, potrivit Codului fiscal.

Se introduce „Contributia asiguratorie pentru munca” in cota de 2,25% datorata de angajatori.

Citeste si studiul „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza extensiva a pietei terenurilor, realizata de AGROSTANDARD.

Contributia asiguratorie pentru munca este destinata alimentarii Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale si asigurarii necesarului pentru plata prestatiilor din domeniul asigurarilor sociale de care beneficiaza salariatii, respectiv indemnizatiile pentru somaj, indemnizatiile primite pentru concediile medicale sau cheltuielile pentru accidente de munca si boli profesionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *