Cioban din Sibiu: daca ai sub 200 de oi le tii tu pe ele; daca ai peste 200, te tin ele pe tine

Cioban din Sibiu: daca ai sub 200 de oi le tii tu pe ele; daca ai peste 200, te tin ele pe tine

 

targ_produse_traditionaleCare este pragul de rentabilitate in sectorul cresterii ovinelor?! Se pare ca oierii stiu raspunsul pentru situatia actuala din Romania. Numai ca, nici cei cu oi multe nu se pot imbogati in conditiile de acum. Cel mult isi pot asigura un trai decent, au declarat duminica pentru Agrostandard cativa oieri la Targul de Produse Traditionale de la Academia Militara. “Noi avem o vorba. Daca ai sub 200 de oi, le tii tu pe ele, daca ai peste 200 de oi te tin ele pe tine”, spune Bogdan Dumitru, proprietar din judetul Sibiu a unei turme de 800 de oi. Numai ca turmele mari nu pot fi facute peste noapte, ci dupa multi ani de munca sustinuta si investitii. “Noi am inceput imediat dupa Revolutie. Cand altii isi luau masini, noi mai cumparam cate un hectar de teren pentru pasune. Acum am ajuns sa avem cateva sute de hectare, 800 de oi si un magazin in Bucuresti, la Piata Bucur-Obor”, a mai spus Dumitru.

El nu si-a ascuns regretul ca s-a intors din Germania, unde a lucrat pana acum 15 ani, ca sa preia afacerea familiei. Si asta pentru ca, in Romania, crescatorii de oi n-au inca nicio sansa sa devina, cu adevarat, profitabili oricat de mult ar munci.

“In timpul studentiei am lucrat in Germania unde castigam cateva mii de marci pe luna. Apoi m-am intors acasa ca sa ma ocup de stana. Acum imi pare rau ca nu am facut mare lucru intre timp”, a mai spus crescatorul de oi.

Dumitru: vin in fiecare zi in magazin de la tot felul de autoritati si ne cer produse

Oierul a aratat ca, este dificil sa cresti oi, dar este si mai greu sa vinzi produsele. Practic, oierii n-au nicio sansa sa faca un profit cat de mic daca nu-si vand produsele prin magazinele proprii si apeleaza, in schimb, la distribuitori. Dar, nici cu magazin propriu nu este usor…

“Este greu si cu magazinul pentru ca vin in fiecare zi de la tot felul de autoritati si ne cer produse – ANSVSA, DSP, etc. In fiecare luna cred ca pierd numai cu aceste vizite cam sapte milioane de lei vechi. Mai bine am face ca in tarile arabe – uite, ia tu statule 3% din castigul meu, dar nu mai vreau sa vad pe nimeni ca vine sa-mi ceara carne sau branza”, a aratat oierul.

Dumitru: lana este cumparata de turci pentru hidroizolatia cladirilor

Daca, in ciuda tuturor greutatilor, ciobanii reusesc sa castige cate ceva din vanzarea produselor din carne si branza, cu lana este mult mai greu.

“Cu lana este bataie de joc. Cu preturile de astazi abia daca-mi scot costurile cu cei care tund oile. Nu raman cu nimic de pe lana. Vin turcii si ne-o iau pe nimic ca s-o foloseasaca la case, la hidroizolatii. Este mai ieftina decat produsele sintetice”, a conchis ciobanul din Sibiu.

Foto: Gorj Domino

One thought on “Cioban din Sibiu: daca ai sub 200 de oi le tii tu pe ele; daca ai peste 200, te tin ele pe tine

  1. Se pare ca afacerea cu cresterea oilor, spun specialistii, a ridicat Romania pe locul 3 in Europa dupa Grecia si Franta. Incasarile din vanzarile mieilor pe anul trecut, depaseste 1 miliard de euro, ce dovedeste ca este intra-devar o afacere profitabila, odata ce detii un numar de peste 200 de capete de oi. Multe idei de afaceri par a fi viabile, dar in cazul de fata, trebuie tinut cont de acest aspect al numarului de capete de ovine, altfel afacerea poate devenii un cosmar. Bun articol mai ales pentru iubitorii de afaceri cu animale.

     

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *