Noul sistem de certificare electronica a importurilor de produse ecologice pe teritoriul Uniunii Europene a devenit aplicabil incepand cu 19 aprilie. Acest proces este menit sa imbunatateasca monitorizarea importurilor si sa consolideze dispozitiile de siguranta alimentara. Totodata, prin colectarea de date fiabile privind comertul produselor ecologice, sarcina administrativa a operatorilor si autoritatilor se va reduce, iar riscul potentialelor fraude va fi diminuat semnificativ, informeaza Comisa Europeana. Comisarul UE pentru agricultura si dezvoltare rurala, Phil Hogan, a declarat: „Angajamentul nostru fata de o certificare si fata de masuri de inspectie stringente constituie o componenta importanta a standardelor de siguranta a produselor alimentare ale UE. Aceste standarde inalte ne-au permis sa devenim cei mai buni furnizori de produse alimentare din lume, insa trebuie sa depunem eforturi continue pentru a gasi modalitati noi si superioare de a obtine rezultate si mai bune. Aceste noi reguli vor imbunatati trasabilitatea produselor ecologice, care reprezinta o importanta piata in crestere”.
In practica, modificarile vor necesita adaugarea acestor certificate de import la Sistemul de control al comertului si de expertiza (TRACES) – sistemul electronic existent al UE pentru urmarirea deplasarii produselor alimentare pe teritoriul UE, accesibil 24 de ore din 24, 7 zile din sapte.
Certificarea pe suport de hartie si e-certificarea vor fi utilizate in paralel pe durata unei perioade de tranzitie de 6 luni. Incepand din 19 octombrie 2017, importurile de produse ecologice vor fi acoperite doar prin e-certificare.
Context
In urma recomandarilor Curtii de Conturi Europene si a unei cereri din partea statelor membre de a aborda ingrijorarile referitoare la monitorizarea deplasarii produselor ecologice si coerenta controalelor la import, noile reguli vizeaza ameliorarea trasabilitatii produselor ecologice si reducerea fraudelor potentiale.
Citeste si 290.000 de hectare certificate si inregistrate in agricultura ecologica. 80% din produse, exportate
Regulamentul de punere in aplicare (UE) 2016/1842 al Comisiei a fost publicat la 14 octombrie 2016, modificand Regulamentul (CE) nr. 1235/2008 in ceea ce priveste certificatul de inspectie electronic pentru produsele ecologice importate si anumite alte elemente, precum si Regulamentul (CE) nr. 889/2008 in ceea ce priveste cerintele referitoare la produsele ecologice conservate sau prelucrate si la transmiterea informatiilor.