Cerealele au avut cea mai mare pondere, in 2017, in structura valorii productiei vegetale, mai mult de o treime (34,8%), urmate de legume si pepeni (17,9%) si plante uleioase, potrivit datelor Institutului National de Statistica. De remarcat faptul ca structura valorii productiei vegetale, pe principalele grupe de culturi, nu a prezentat modificari semnificative in anul 2017 comparativ cu anul precedent. Ponderea valorii culturilor de plante uleioase si alte grupe de produse a crescut cu 1,3 puncte procentuale, respectiv cu 1,7 puncte procentuale, in timp ce in cazul culturilor de plante de nutret si de legume (inclusiv pepeni) a fost inregistrata o scadere de 1,4 puncte procentuale, respectiv cu 1,0 puncte procentuale.
Structura valorii producţiei vegetale pe principalele grupe de culturi |
% | |||
2016 | 2017 | Diferente anul 2017 fata de anul 2016 |
|
cereale | 34,3 | 34,8 | 0,5 |
cartofi | 8,0 | 7,6 | -0,4 |
plante uleioase | 12,1 | 13,4 | 1,3 |
plante de nutret | 9,0 | 7,6 | -1,4 |
legume si pepeni | 18,9 | 17,9 | -1,0 |
fructe si struguri | 9,8 | 9,1 | -0,7 |
alte grupe de produse | 7,9 | 9,6 | 1,7 |