La o luna de lansarea platformei Commoditrader (un start-up danez creat cu sprijin financiar din partea fermierilor din Danemerca, Rusia si Lituania), in Romania, reprezentantii companiei vin si cu primele informatii referitor la modul cum au primit romanii acest instrument de tranzactionare a produselor agricole. Pe langa cereale (principala piata vizata de investitorii nordici), au aparut solicitari si pentru alte materii prime, inclusiv pentru animale, ceea ce pare sa-i cam fi luat prin surprindere pe danezi. Dar, sa recunoastem, pana la urma, aceasta este realitatea romaneasca…
Citeste si Productia de rapita, la jumatate fata de recolta din 2018
De unde venisera chititi pe cereale, acum cei de la Commoditrader se uita cu atentie la o gama larga de produse, de la grau si porumb, fructe si legume, pana la furaje, motorina si porci.
„Acum o luna am lansat platforma si in Romania, ne bucuram sa vedem interes deosebit de mare din partea fermierilor, a caselor de comert, fabricilor de furaje, a morarilor, dar si din partea producatorilor de fructe (…) Cand am lansat platforma in Romania a fost solicitata si pe partea de legume – fructe sau foarte multi au vrut sa vanda porci. Sunt, insa, si multi care doresc sa cumpere si alte lucruri precum ulei si motorina”, a declarat Alexandra Suciu Sorensen, market Development Commoditrader in cadrul conferintei Pria Agriculture.
Preturi corecte pentru toata lumea
Platforma Commoditrader are ca obiectiv sa creeze o conexiune mai buna intre vanzator si cumparator, sa simplifice modul in care se tranzactioneaza astazi si sa ofere o perspectiva mult mai buna asupra pietei agricole, atat nationala cat si internationala. Prin aceasta platforma se pot compara preturi mult mai eficient, obtinand o perspectiva mai mare asupra pietei, marind astfel puterea de negociere a fermierilor si oferindu-le comerciantilor acces mai usor la piata.
„Stim cu totii ca fluxurile comerciale actuale sunt foarte fragmentate si nu sunt deloc transparente, iar contractele se plimba prin 2-3 maini pana ajung la cumparatorul final, lucru care se vede foarte mult in pretul final. Noi incercam sa-i aducem pe toti actorii din piata agricola intr-un singur loc, atat fermierii, cat si brokerii pentru a avea acces la o piata deschisa, transparenta si la preturi cat mai corecte pentru toata lumea”, a mai spus Sorensen.
Citeste si Productie de peste 10 mil. tone la grau, in acest an. Giurgiu, Satu-Mare si Timis, in top
In prezent, pe platforma exista anunturi de vanzare-cumparare din Danemarca, Germania, Olanda si Romania.
Transportul, inclus in pret
Ceea ce diferentiaza Commoditrader de concurenta este si faptul ca platforma este construita cu un algoritm de transport, ceea ce inseamna ca toate anunturile au inclus in pretul produsului, costul de transport, care poate fi achizitionat chiar de pe platforma, facand astfel ca toate anunturile sa fie comparabile, indiferent daca marfurile sunt vandute in Romania sau in afara.
Acest tip de transparenta nu este disponibil momentan in piata actuala, fiind necesar sa apelezi la diverse contraparti pentru a obtine un pret corect, spun cei de la Commoditrader.
Creand o astfel de transparenta pe piata, se realizeaza o intelegere mai buna a pietei si o putere de negociere crescuta a fermierului pe de o parte, precum si un acces mai usor la piata pentru crescatorii de animale, mori, producatori de furaje si case de comert, care cumpara cereale, porumb si soia de la fermieri, pe de alta parte, sustin danezii.
Nu in ultimul rand, pentru a veni in sprijinul fermierilor, este facilitata incheierea unei asigurari de credit sau, de ce nu, se rezolva problema depozitarii.
„Am observat atat in Romania, cat si afara ca sunt multi fermieri care nu pot stoca produsele, deoarece nu au siloz si sunt nevoiti sa le vanda in campanie, cand pretul scade. Incercam sa aducem depozitarea pe platforma, astfel incat sa tranzactionati cand considerati ca pretul este bun”, s-a adresat Sorensen fermierilor prezenti la eveniment.
Citeste si Seceta si arsita, cele mai mari provocari pentru fermierii romani!
De ce Romania? „Am ales Romania nu doar pentru volumul mare care este aici, ci si pentru ca este o tara care se dezvolta rapid, este o tara de oameni deschisi care doresc tare mult o schmbare”, a mai afirmat Sorensen.
One thought on “Ce vor romanii sa tranzactioneze pe Commoditrader? Fructe, legume, motorina si porci”