Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) reaminteste fermierilor ca se afla in plina campanie de efectuare a controlului la fata locului pentru cererile unice de plata esantionate in acest scop, in conformitate cu prevederile legislatiei comunitare si nationale in vigoare. Controalele pe teren sunt realizate atat de catre APIA, cat si de catre alte institutii, conform competentelor ce le revin potrivit legislatiei in vigoare si in conformitate cu acordurile de delegare incheiate cu APIA.
Astfel, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor efectueaza controlul si supracontrolul cerintelor legale in materie de gestionare (SMR) privind: siguranta alimentara (SMR 4, SMR 5), identificarea si inregistrarea animalelor (SMR 6 – 8), bolile animalelor (SMR 9), dar si bunastarea animalelor (SMR 11-13).
Autoritatea Nationala Fitosanitara efectueaza controlul si supracontrolul cerintei legale in materie de gestionare SMR 10 „Introducerea pe piata a produselor de protectie a plantelor”.
Agentia Nationala pentru Zootehnie verifica respectarea conditiilor de eligibilitate specifice privind acordarea ajutoarelor nationale tranzitorii si a sprijinului cuplat in sectorul zootehnic pentru solicitantii ajutoarelor nationale tranzitorii pentru speciile ovine si caprine si a sprijinului cuplat in sectorul zootehnic, in cadrul schemelor si masurilor de sprijin pentru fermieri, derulate prin APIA.
Conform Ordinului Ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr. 69/2019, controlul pe teren se efectueza in perioada 1 iulie – 1 octombrie 2019.
Citeste si Peste 420 mil. euro pentru tinerii fermieri prin PNDR 2014-2020
Fermierii sunt rugati sa sprijine, ca in fiecare an, inspectorii pe teren pentru ca aceasta activitate sa se desfasoare in cele mai bune conditii si in termenul propus. Efectuarea controlului pe teren reprezinta o cerinta obligatorie impusa de legislatia comunitara si o etapa premergatoare efectuarii platii.
Citeste si O ferma cu 3.000 ha din Adunatii Copaceni a inregistrat un EBIDTA de 35% in ultimii trei ani