Cât de ieftine sunt alimentele în România faţă de alte state UE

 

carneCând vine vorba de preţuri, cel mai bine stăm la carne, potrivit unui raport Eurostat, dar avem preţuri mici şi la pâine şi cereale, produse pentru care românii plătesc 57%, respectiv 63% din preţul mediu practicat în UE. În schimb, la lapte, brânzeturi şi ouă preţurile de la noi sunt mult mai aproape de cele practicate în UE, diferenţa de media europeană fiind de doar 7%. Trebuie remarcat, însă, că în România, sunt mai ieftine şi produsele alimentare şi băuturile nealcoolice (67% din preţul mediu din UE), băuturile alcoolice şi tutunul cu 75%, respectiv 68% din preţul mediu din UE.Raportul Eurostat arată că nivelurile preţurilor produselor alimentare au variat în 2012 între 61% din media UE27 în Polonia şi 143% în Danemarca. Trebuie remarcat că în statele cele mai scumpe ale UE, preţurile au fost de două ori mai mari decât în ţările cele mai ieftine. Danemarca este ţara cu cele mai mari preţuri la produsele alimentare şi băuturile nealcolice, respectiv 143% din media UE27, urmată de Suedia -124%), Austria (120%), Finlanda (119%), Irlanda (118%) şi Luxemburg (116%). Preţurile cele mai mici au fost înregistrate în Polonia (61%), România (67%), Bulgaria (68%) şi Lituania (77%), potrivit Eurostat în urma unei anchete realizate în 37 de ţări. Ancheta a acoperit circa 500 de produse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *