Calin Fargaciu, fermier: In Transilvania, ferma comerciala functionala are pana la 50 ha, 100 vaci sau 300-400 oi

Calin Fargaciu, fermier: In Transilvania, ferma comerciala functionala are pana la 50 ha, 100 vaci sau 300-400 oi

 

FARGACIU2Unul dintre cei mai cunoscuti fermieri din Transilvania Calin Fargaciu – care se numara si printre membrii fondatori ai Cooperativei Somes Aries – sustine ca in Transilvania o ferma este functionala, inclusiv din puct de vedere comercial, si poate genera locuri de munca, daca administreaza circa 50 ha de teren agricol sau are un efectiv de 100 vaci sau 300-400 de oi. Transilvania este zona in care fermele mici s-au pastrat cel mai bine, pentru ca aici colectivizarea a patruns mai greu. “La noi, in Transilvania au fost bucati mai mici, necolectivizate, iar aici s-a pastrat dragostea pentru pamant, legatura viscerala cu pamantul, pe care vrem sa il lasam copiilor nostri. Acum au inceput sa cumpere teren cei care sunt arendasi pentru ca legea un pic, un pic, ii favorizeaza”, a declarat pentru Agrostandard la Agraria Calin Fargaciu. El este de parere ca este un lucru gresit ca s-au creat exploatatii foarte mari, pentru ca acestea dau nastere unor “pungi de saracie”, asa cum se intampla acum in Moldova, cea mai saraca zona a tarii.

Cele mai mari suprafete cumparate de straini sunt in Banat si sudul tarii (unde existau exploatatii mari si pe vremea boierilor). Pamantul s-a vandit pentru ca nu a existat o legatura viscerala cu trecutul, in conditiile in care pentru noile generatii pamantul nu a reprezentat decat o valoare in bani.

“Taran inseamna sa fii stapan si ei vor sa fie stapanii pamantului nostru, vor sa faca business aici, dar profitul sa il duca in tara lor. Noi nu putem sa stam pasivi si sa asistam cum taranul roman dispare”, a afirmat Fargaciu.

Cooperativa Somes Aries include 70 de membri care detin impreuna 12.000 de vaci si circa 3.000 ha de teren agricol. Calin Fargaciu lucreaza impreuna cu familia 50 ha de teren, din care 20 ha in proprietate si are o ferma cu 50 de vaci. Este o afacere de familie in care toata lumea se implica (fiica sa este studenta la Agronomie in primul an).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *