Bursă de cereale la București

Bursă de cereale la București

 

bursa_cerealeMarius Șerban
Institutul de Economie Agrară din București intenționează să pună bazele unei burse de cereale în parteneriat cu Academia de Științe Agricole și Silvice din București și cu asociațiile de fermieri. În acest fel ar putea fi reglementată piața cerealelor, marcată acum de dominația traderilor și de fluctuațiile mari de preț. “Se încearcă dezvoltarea unei burse de cereale cum a fost cea de la Brăila. Există deja un proiect de bursă la Zimnicea, însă nu este reprezentativă. Acum, Institutul de Economie Agrară încearcă să realizeze, în parteneriat cu asociațiile de fermieri, o bursă a cerealelor cu sediul la București și cu filiale la institutele de cercetarea agricolă din țară. Ideea nu este una rea, însă trebuie să vină aici și asociațiile de fermieri”, a declarat Valeriu Tabără, vicepreședinte al Academiei de Științe Agricole și Silvice din București.

Bursă cu fonduri europene și participarea ONG-urilor

Proiectul va fi realizat cu ajutorul fondurilor europene și, inițial, va fi unul pilot, realizat cu concursul asociațiilor de fermieri.

„Proiectul este finalizat, dar vrem să obținem o finanțare din fonduri europene. Așteptăm să fie definitivat noul PNDR să vedem cum putem obține finanțare. Vream să facem la început un proiect pilot care să cuprindă ONG-uri, Academia de Științe Agricole și Silvice din București, o instituție independentă. Am avut deja o primă discuție cu conducerea academiei care s-a arătat interesată de proiect”, a declarat Ion Cioroianu, președintele Asociației Fermierilor din România.

Fermierul și-a exprimat speranța că, astfel, vor fi eliminată concurența neloială.

“Vom putea încheia și noi contracte futures, vom elimina șpăgile și evaziunea fiscală”, a conchis Cioroianu.

Burse de cereale au mai fost. Degeaba…

Ideea unei burse de cereale nu este una nouă. Anul trecut a fost deschisă la Corabia, în județul Olt, o bursă de cereale, proiect derulat din fonduri europene de Consiliul județean Olt.

Bursa de Cereale de Corabia trebuia să funcționeze în parteneriat cu Bursa Română de Mărfuri din București. Proiectul, început in 2010 și dezvoltat prin Programul Operational Regional REGIO, a avut o valoare totală de 8,05 milioane lei, din care contribuția UE a fost de 2,73 milioane lei, cea a Consiliului Județean, de 4, 89 milioane lei, restul sumei fiind de la bugetul de stat.

Numai că nici acest proiect, ca și cel similar, de dinaintea acestuia, inițiat la Sibiu, nu a reușit să se impună pe piața cerealelor.

Cultura fermierilor față de bursă – inexistentă

Fermierii sunt, oricum, sceptici când vine vorba de bursă de cereale și cred că obiceiul cumpărării direct de la cumpărători nu va dispărea foarte curând.

“Cultura fermierilor vis-à-vis de bursă este inexistentă. Nu cred că or să dea navală. Mă îndoiesc că lumea se va duce să cumpere de pe bursă. Se vor duce, ca și până acum, direct la producători. Tot ce trece prin bursă are un comision pe care oamenii nu sunt dispuși să-l plătească”, este de parere Ilie Popescu, președintele Asociației Producătorilor Agricoli Olt.

Fără silozuri la producători nu poate exista bursă

Fermierii cred că bursa va fi inoperabilă pentru că fermierii nu au spații de depozitare și nici logistică de transport a cerealelor.

“Cum vor vinde prin bursă cand oamenii nu au spații de depozitare?! Dacă aveau în depozit 100.000 de tone de grâu și lansau oferta de vânzare era o treabă. Statul trebuia să-i ajute pe oameni să-si depoziteze recolta. Unde mai pui că nici nu au cu ce să-si transporte produsele până acolo pentru că, mai toti, au niște tractoare și niste remorci neînmatriculate”, a punctat Popescu.

Traderii manipulează prețurile. Din nou…

Agricultorii îî acuză din nou pe marii traderi de cereale că manipulează prețul cerealelor și oferă fermierilor prețuri ridicole, mult sub cele practicate pe bursele europene. Numai ca, dacă, anul trecut, prețurile cerealelor au fost reduse brusc, peste noapte, de către traderi, care și-au atras criticile agricultorilor, acum se pare că aceștia apelează la politica pașilor mărunți.

Anul trecut, monopolul traderilor de cereale de pe piața românească a condus la o situație cel puțin ciudată. Prețurile oferite fermierilor români au fost cu mult sub cele la care au fost cotate cerealele pe bursele internaționale.

Fermierii au acuzat traderii de cereale de constituirea unui cartel în vederea stabilirii unor prețuri derizorii la cereale, decuplate totale de la piața internațională. Producătorii au acuzat autoritățile române că nu fac nimic pentru a impiedica aceasta situație. Agricultorii acuză că li s-au oferit prețuri de 107-108 euro pe tona de grâu, în condițiile în care grâul se vinde cu 200 de euro la bursa din Milano și cu 170 de euro la cea din Ungaria.

Fermierii susțin că acestă situație este determinată de faptul că producătorii dețin doar circa 8% din spațiile de depozitare a cerealelor, restul fiind ale traderilor. În plus, mulți fermieri care lucrează pe credit-furnizor, sau au de acoperit rate la credite sau leasing sunt nevoiți să accepte prețuri derizorii pentru că trebuie să-și achite facturile imediat după recoltare, fără a mai putea stoca producția.

Sursa: Lumea Satului, Agrostandard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *