Aurel Tanase, ProdCom Legume-Fructe: Vrem sa infiintam o cooperativa a producatorilor de cirese

Aurel Tanase, ProdCom Legume-Fructe: Vrem sa infiintam o cooperativa a producatorilor de cirese

 

CIRESEProdCom Legume-Fructe a creat un grup de initiativa care are ca scop infiintarea unei forme asociative care sa reuneasca producatori de cirese! Iata si argumentele aduse de Aurel Tanase, presedintele ProdCom Legume-Fructe:

CULTURA CIRESULUI ESTE O AFACERE DE SUCCES! Cireasa ca fruct acopera un procent mic in ce priveste cererea. Romania cu o suprafata de circa 7.500 ha, ocupa locul doi ca suprafata in Uniunea Europeana. In perioada 2014-2020 au fost admise proiecte de reconversie sau infiintari de plantatii de cires pe o suprafata de 495 ha, fapt ce schimba perioada de prezenta in piata a fructelor prin cantitatea realizata, dar mai ales de calitate, siguranta.

Tehnologiile de plantare, de realizare an de an a productiei schimba pozitia de importanta, de prezenta de peste sase luni in piata a cireselor si da posibilitatea de a gandi o afacere de succes.

In ultimii patru ani, conditiile climaterice din primavara au creat probleme mai ales soiurilor extratimpurii. Grindina, si ploile cazute in perioada de coacere-recoltare au facut ca fermierii sa treaca la retele de plasa antigridina, la aplicare de folie antiploaie, mergand pana la dotari cu depozite de receptie, preracire, sortare, calibrare, pregatind productia in vederea unei calitati sporite.

In conditiile unui an normal o productie de 12-15 to/ha este usor de realizat, iar prin tehnologia aplicata, prin soiuri de mare productie, tehnologie corect aplicata se poate ajunge la costuri de circa 6.000-7.000 euro/ha. Costurile mari cu lucrarile, cu phytoprotectia, ingrasaminte, irigatul, forta de munca, mai ales la recoltat, cu amortismentul, energia, care inseamna impreuna 7-8 lei/kg in medie, pret ce obliga producatorul sa se gandeasca la o buna valorificare, la eliminarea unei concurente neloiale pricinuite pe de o parte de productia din import, dar si de concurenta din interior.

Aspectele mentionate au facut ca fermierii producatori sa se intalneasca, gandind formule de organizare, in principal, in forme asociative, grupuri de producatori, cooperative care sa permita in primul rand investitii, organizare, tehnologii de varf, valorificare superioara.

Astfel, la sfarsitul lunii iunie am organizat intr-o ferma o intalnire de lucru cu marile retele, intalnire in care s-a lansat o idee si anume infiintarea unei forme asociative care sa reuneasca fermieri performanti, increzatori in lansarea unui proiect ce presupune o capacitate mare de preluare, dotata cu linii performante de sortare, calibrare, preracire, depozitare in ambalaje adecvate care sa permita partizi mari, uniforme, sigure ce pot fi directionate spre beneficiari certi care sa asigure o valorificare superioara cu profit de peste 60%.

Un grup de initiativa format din 10 fermieri care au lansat ideea, a trecut la treaba, identificand in doar cateva zile peste 30 de fermieri interesati. Suntem deja in faza de redactare a Statutului, Actului Constitutiv pentru crearea unei forme asociative care sa protejeze, sa dea speranta unei activitati de succes. Efortul deosebit in noua gandire -asocierea in tehnologia de productie, aplicata la livezi infiintate cu material valoros va duce la realizarea de partizi mari, uniforme ce directionate intr-un canal sigur de distributie sa asigure producatorilor eficienta la ha, pe kg pregatit si livrat.

Concluzionand, asocierea reprezinta calea sigura spre succes. Reglementarea pietei, eliminarea concurentei neloiale, tehnologie perfomanta unica, fructe peste diametrul 28, pregatirea si prezentarea rezolva: cantitate, calitate, cost in limita de 1,5-2 euro/ha si bineinteles o valorificare sigura, eficienta cu un pret mediu de peste 2,5-3 si chiar 5-7 euro/kg.

Organizatia Nationala Interprofesionala ProdCom Legume-Fructe face un efort sustinut pentru materializarea proiectului, multumind fermierii membri si desigur cumparatorii care vor gasi in piata o perioada de peste 4 luni cirese de inalta calitate, cu gust si sigure din punct de vedere alimentar.

Articol scris de Aurel Tanase, presedinte ProdCom Legume-Fructe

Sursa: FoodBiz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *